Ивана представи “Не давам да се даваме”

Ивана представи “Не давам да се даваме”

Новият дългоочакван албум на Ивана “Не давам да се даваме” вече е на музикалния пазар. Мегазвездата на телевизия “Планета” е включила в него 13 песни и 4 инструментални мелодии. По една песен за албума са създали композиторите Димитър Петров, Нешо Нешев и Румен Радойнов. Две от песните са народни, а останалите са авторски композиции на Стоянка Николова - Стояна.
“Ало, мамо” е песента, с която Ивана поднесе новината за албума “Не давам да се даваме”. Създадена като носталгична изповед, “Ало, мамо” грабна сърцата на всички българи. Явно гурбетчийската тема е близка за всяко българско семейство. Две от деветте нови композиции в албума - “9 години” и “Жал ми е, дъще”, са свързани в тракийска хороводна китка. Песните “Ако си мъж” и “Твойта майка” са палаво-игриви, на моменти дори иронични, и показват размаха на купонджийската страна на певицата. Други две - “Пак на наш’то място” и “Чаша живот” подчертават балканския характер на водещите фолклорни мотиви. Песента “Благодаря ти, Господи” е създадена по притча - идея на Мариета Ангелова, по музика на виртуозния кларинетист Нешко Нешев, а в песента е вмъкнат и епически речитатив, характерен за някои български фолклорни региони. В албума Ивана е включила и 3 познати заглавия - “Отворете си сърцата”, “Усмихни се” и заглавната “Не давам да се даваме”. Те са записвани през последните 4 години, обикнати са от почитателите на Мегазвездата и биха липсвали за завършената цялост на музикалния й портрет.
Като цяло, песните в албума “Не давам да се даваме” стоят съзвучно в няколко групи, подчертаващи различните особености на “стила Ивана” - силно фолклорно начало, магнетична модерна линия и ефектни балкански заигравания.

КАТЕГОРИИ