Ивелина Колева: Аз съм една горда добруджанка

Ивелина Колева: Аз съм една горда добруджанка

На 5 юли отбелязваме Летен Атанасовден. Според обичая на този ден започва жътвата, върховен момент в живота на нашите предци. За този ден, свързан с редица ритуално-магически действия, разказва “Бащино огнище”. За първия ден на жътвата всички се обличали като за празник - с нови дрехи, а младите момичета и невестите закичвали китка зад ухото. Начало на жътвата поставяла най-опитната жътварка, а най-добрата певица запявала песен.
Темата за жътвата е заложена в много песни от българския фолклор, а Ивелина Колева е сред изпълнителите на музикална компания “Пайнер”, които в репертоара си имат чудесни мелодии, свързани с жътвата.

“Добруджа, житницата на България! Това е моят роден край и съм една горда добруджанка – споделя певицата в “Бащино огнище” и продължава – Всички знаем, че от там идва хляба на българина. В моя репертоар изпълнявам няколко жътварски песни, свързани точно с трудолюбието на добруджанеца. Неслучайно моята песен “Добруджа на хляб мирише” даде заглавие на вторият ми самостоятелен албум. Житото е вече узряло, узряло тежко наляло. В нашето народно певческо творчество има стотици песни за житото, жътвата и земята, които са стигнали до нас. Такава песен в моя репертоар е и “Нивите големи”, с която поздравявам всички зрители на “Бащино огнище и телевизия “Планета”.

КАТЕГОРИИ