Ивелина Колева за авторската музика

Ивелина Колева за авторската музика

Напоследък певицата е чест гост на различни фолклорни фестивали. Приятно впечатлена е, че на тези форуми на българския фолклор вече масово присъстват и много млади хора. Всички много се вълнуват и все повече се отварят към българските народни песни и танци.
Ивелина споделя, че е доволна от работата, която е свършила през годините, откакто е в музикална компания „Пайнер”. Щастлива е, че нейните авторски песни успяват да достигнат до хората и да се възприемат и наложат.

“Предвид това, че има много талантливи изпълнители и много наложени имена в българския фолклор, също така страшно добри изпълнители от музикална компания  “Пайнер”, трябва по някакъв начин да изпъкнеш, пък било то и по трудния начин с авторска музика. Това да създадеш нова песен, да ти роди главата музика или текст и това нещо да се възприеме от зрителя и слушателя, е много трудно. Когато обаче успееш, е много сладко. А когато отидеш на фестивал, където да представиш своята музика, тогава пък е по-лесно, защото нямаш притеснение преди теб изпълнителя или след теб коя песен от българския фолклор ще изпее. Защото в българския фолклор има много емблематични песни, които се изпълняват от редица певци. А когато пееш само твоя музика, се чувстваш спокоен. По този начин представяш себе си и своето творчество и някак си си малко по-горд от това.”


В “Автограф” Ивелина Колева разкрива защо е избрала да се изявява с авторски песни, а не е предпочела по-лесния път. Много й е помогнало обучението в музикалната паралелка, където е учила. Спомня си как нейната учителка им е давала задачи да композират музика по даден текст или да редактират текст на песен и да създадат осъвременена песен до четири куплета, както е в сегашни дни.

“Имам три-четири такива песни от ученическите си години. Не знам доколко са били успешни, но тогава усетих, че ми се се отдава. Аз съм човек, който постоянно се рови в стара литература, гледам стари записи от 1923, 1934 година в сайтове и взаимствам доста от тях. И така се насочих към този модел. Много ми е трудно като трябва сега да продължа и да направя нова песен. Започва едно объркване, едни хаотични мисли как да стане, какво тябва да се получи. Още повече, че преди това си имал успешни песни и следващите трябва или да са на това ниво, или да надграждаш и да се целиш по-високо.”


За песните си Ивелина казва, че много държи на заглавието, на първия куплет и да бъде песента различна от стандартното, което българина е свикнал да чува.

“Искам да се различавам по някакъв начин от останалите”, споделя още певицата в “Автограф”.

 

КАТЕГОРИИ