Канарите: Няма народна музика без любов

Канарите: Няма народна музика без любов

Един от най-обичаните и титуловани оркестри за българска народна музика у нас без съмнение е оркестър “Канарите”. 1974 година се отбелязва като момента на неговото създаване, а вече почти 50 години “мотор” на формацията е акордеониста Атанас Стоев-Канара. Заедно със своята съпруга и солистка в оркестъра – Надя Стоева могат да бъдат определени и като “туптящото сърце на “Канарите”. За тях любовта им към народната песен се е превърнала в смисъл и начин на живот.

“В тези времена хората трябва да се веселят и да играят хора” - категоричен е Атанас Стоев-Канара, при гостуването си в “Тази събота и неделя” преди няколко дни.

Надя и Атанас Стоеви са щастливи, че да тръгнат по пътя на музиката те са вдъхновили много млади хора. За песните на оркестър “Канарите” граници няма и те звучат в домовете на българите, независимо където и да са по света. Музиката на “Канарите” повдига българския дух и на празник, и в делник, защото няма народна музика без любов.
Атанас Стоев-Канара е автор на над 360 песни, които оркестърът изпълнява. Повече от 30 са албумите на “Канарите”, издадени и продуцирани от музикална компания “Пайнер”.

“Всичко се дължи на голямата любов на моя съпруг към тази музика. Той от 4-годишен е започнал да свири, което значи, че носи народната музика в сърцето си още от ранни години. След като съдбата ни събра преди 35 години, започна да създава текстове за любовта, за прекрасните мигове в живота. И се радвам, че нашата истинска любов има дял в тази работа”, разказва Надя Стоева.

Според двамата музиканти народните песни и хора носят настроението в душите ни. А българинът да преодолява тъгата може и като се хване на хорото.

КАТЕГОРИИ