“Канарите” и Джена ни водят по Светите места в Израел

“Канарите” и Джена ни водят по Светите места в Израел

Новият филм от поредицата “Песен без граници” ни пренася през границите и вече сме в Израел в навечерието на Великден 2016 г. Оркестър “Канарите” и Джена гостуват на българската общност в Тел Авив и ни предлагат да се разходим с тях до Светите места в Йерусалим. Гостуването на прочутия оркестър “Канарите” в Израел е за втори път, затова с право музикантите могат да се титулуват два пъти хаджии. Джена пък гостува там за първи път и то в качеството си на гост, заедно със своя бъдещ съпруг Атанас Стоев – младши.

“Преди 10 години бяхме канени в Израел от нашите, българските евреи и усетихме голямата им любов към народната музика, споделя пред камерата на “Планета” ТВ солистката на оркестъра Надя Стоева. “Този път изявата ни бе в голямата концертна зала на Тел Авив, а домакините ни изненадаха след това с двудневна екскурзия до Божи гроб”.

Музикантите от оркестър “Канарите” са обиколили много континенти и държави, но за тях това пътуване се оказва едно от най-значимите до момента. Десет години след първото им посещение в Израел, чувството да се докоснат до Светите места е еднакво силно и еднакво вълнуващо.

“Били сме в Англия, Испания, Австрия, Франция, Южна Африка. Българите там повече от нас съхраняват и милеят за всичко българско - за училищата, за стихотворенията, за знамето, за танците, за носиите. Запазили са всичко българско и без него не могат, не се усещат истински хора. Това е много радостно”, казва ръководителят на “Канарите” - Атанас Стоев.

Може би най-развълнувани от пътуването до Тел Авив и Йерусалим са Джена и Атанас Стоеви, защото отново бяха неразделни, както в професионален, така и в личен план.

“Много емоционално беше това преживяване”, казва Джена. “Успяхме да видим много важни за нас, християните, места – Божи гроб, пътят на Христос, изпълнен с мъки и страдания... Много свято място, на което ние още веднъж се врекохме един в друг. Мисля, че това пътуване ни сплоти още повече”

КАТЕГОРИИ