Кодирани послания в костюмите на Росица Пейчева

Кодирани послания в костюмите на Росица Пейчева

Росица Пейчева ни прeнася в една цветна приказка, вплетена по оригинален начин в сценичните й тоалети. В “Песните на България”, новата поредица на телевизия “Планета Фолк”, се срещаме с певицата и нейната лична дизайнерка Росица Илийска.

“Ние с Роси се познаваме много преди аз да започна да се изявявам като самостоятелен изпълнител. За мое щастие тя е съпруга на брат ми. Много се сближихме с нея и тя доста повлия върху вкуса ми на обличане, а дори и на сценичните ми костюми. Първоначално ми правеше официални рокли, но всичко се промени, когато получих съвет, че като народен изпълнител е много по-добре да представям песните си със стилизирани фолклорни костюми”, споделя Росица Пейчева.


Дизайнерката Росица Илийска разкрива, че първият стилизиран костюм, изработен специално за певицата, е проектиран за снимките на клипа “Оти ма даде майчинко”.

“Роси винаги ми пуска песента и оттам идва идеята. По-точно като усетя настроението на дадената песен, правя някаква асоциация – цвят или детайл от народните носии ми идва в главата и така започва всичко.”

Тя допълва, че всеки костюм си има история, има си своята песен, своето кодирано послание, своята фолклорна област, на която по някакъв начин се старае да отговаря:

“Може да е елемент, дантела, някоя шевица, но винаги трябва да препраща към дадената фолклорна област. За десет години съм изработила за Роси около 45 костюма. Към всеки тоалет има обувки, аксесоари, към някои има обици, китки за косата. Обувките се изработват специално за нея в ателие от материята, от която е костюма”, казва още Росица Илийска.


Народната певица не крие, че всичките й стилизирани костюми са част от нейния творчески свят. Горда е, че има такъв талантлив дизайнер до себе си, който я кара да се чувства със самочувствие на сцената, когато е с тези тоалети.

“Свързвам тези костюми винаги с някоя от песните, за която е създаден специално. Обличам ги за участия, събори, различни мероприятия, грижливо ги съхранявам и гледам да си ги запазя. Надявам се, освен спомените и историята, в тях да има и много бъдеще.”

КАТЕГОРИИ