“Конкурент” – историята на рока в България

“Конкурент” – историята на рока в България

“Конкурент” е българска рок-група, създадена през 1986 г. от Емил Анчев. През годините са направили множество концерти, както в България, така и извън нея. Били са подгряващи на изпълнители като Whitesnake, Toto, Glenn Hughes и Deep Purple. При участията си във фестивала World Music Fair българските музиканти делят една сцена с групи като Scorpions, Toto, Rammstein, Iron Maiden, Yngwie Malmsteen и мн. др. С Deep Purple свирят на престижния фестивал Montreux Jazz Fest, където групата участва в две поредни години.

И ако в началото, през 80-те години, “Конкурент” са започнали като хевиметъл група. То през 90-те години групата преминава към по-мелодични песни по модел и на световната музика. Тежките групи си остават тежки групи, но такива, които са били техни кумири като Whitesnake, Rainbow и Purple започват да свирят по-мелодично, защото пазарът изисква рокът да е по-продаваем и по-запомнящ се.

„И ние като хора, които ги харесват, даже им подражават, тръгнахме по този път и ни хареса. Видяхме, че е хубаво, когато публиката пее песните ти и се забавлява. Беше много интересно. За мен това бяха най-яките години на рока в световен мащаб,” споделя Емил Анчев пред водещата на “Автограф” - Галя Димитрова.

В ефира на телевизия “Планета” фронтменът на групата съпоставя двата етапа /на по-твърд и по-мелодичен рок/ и казва, че в по-тежкия период е било по-яко, по-емоционално. Събирали са се огромни тълпи от хора на концертите. Дори са прекратявали концерт на стадион, в който пожарната е идвала и пожарникарите са пръскаха хората с вода, за да се дръпнат, защото е имало опасност да съборят сцената. Това се случва точно преди промените в България.

„Прекратявали сме концерт на стадион и заради агресивна публика, която вече не се удържа. Чупят пейки, хвърлят столове и това е от екстаз, а не че нещо не им харесва. Имаше много диви неща в този период и много публика…”, спомня си с носталгия Емил Анчев.

КАТЕГОРИИ