Легенди от българската история в “Бащино огнище”

Легенди от българската история в “Бащино огнище”

Плевен отбеляза 141 години от Освобождението си от Турско робство след 3-месечна обсада. Този акт има изключително значение за изхода от войната, защото месец след падането на Плевен е освободена София, а след това и Пловдив. В края на януари 1878 година руските войски влизат в Одрин. По-малко от два месеца след Плевенската епопея е подписано примирието между Русия и Османската империя. Става факт и Санстефанският мирен договор.

Боевете край Плевен са увековечени в откритата 100 години по-късно, Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”. През май тази година на благотворителен концерт “Ние обичаме България”, в който участваха и изпълнители на телевизия “Планета Фолк”, бяха набрани средства в подкрепа на Плевенската Панорама.
 
109 години от рождението на идеалиста и хуманист, любимият поет на България, Никола Йонков Вапцаров, също се отбелязват в “Бащино огнище”. Зрителите ще видят неговия софийски дом, където живее от 1940 до 1942 година, когато е осъден на смърт и разстрелян.

Музикални гости тази седмица са Цветелина Янева и Яница. Наследницата на Георги и Пепа Яневи от оркестър “Орфей” разказва за празниците в тяхното семейство, а Яница запознава зрителите със създаването на песните в първия си фолклорен албум “Мома Яница”.


КАТЕГОРИИ