Лято по жълтите павета в София

Лято по жълтите павета в София

Лятото е един от любимите сезони на всеки, съчетало прохладата в планините и жаркото слънце край морето. Лятно време в София също е интересно и неслучайно столицата ни е пълна с много туристи, не само от България. Градът е един от най-зелените в Европа и предлага на гостите интересни места за отдих и забавления. Парковете пред НДК, Народния театър, зад Националната художествена галерия и край храма “Св. Александър Невски” най-често привличат туристите. Но един от големите символи на София са жълти павета, с които е покрит центъра. Точно те са и отправната точка за лятната разходка, която телевизия “Планета Фолк” предлага на своите зрители през август.

Жълтите павета са поставени през 1907-1908 г. по инициатива на тогавашния кмет Мартин Тодоров, чиято цел била да превърне облика на новата българска столица от ориенталски в европейски. Те са били произведени в Австро-Унгария от варовика “мергел”, материал добиван в една единствена мина край Будапеща. Дълги години в българското общество било мистерия как точно са се появили жълтите павета и откъде са дошли, но през 60-те години били открити документи, доказващи тяхната история. 

София е столица на 140 години - древен град с 8-хилядолетна история. Град с ĸocмoпoлитнo нacтpoeниe, c множество градини, паркове, места за филмови прожекции на открито, жива музика и фестивали през красивите летните месеци. През 2018 г. броят на туристите в София надхвърли броя на нейните жители, защото столицата ни бе посетена от около 1,4 млн. българи и чужденци. На челните места се нареждат гостите от Италия, Германия, Израел, Гърция, Испания и Франция. Значително е увеличен и броя на туристите от Китай и Япония, и Далечния изток. За първи път имаше сериозно засилване на интереса към София и на туристи от Хърватия, Словакия, Латвия и Естония. Всичко това показва, че София и интересна за чужденците, които има какво да видят в нея и с какви спомени да си отидат от тук.
Филмът “Лято в София” е от поредицата “Това е България” на телевизия “Планета Фолк” и може да бъде гледан тази вечер от 19.30 часа, както и в YouTube канала PlanetaTV Official.

КАТЕГОРИИ