Мария и Магдалена Филатови с две красиви народни песни от Пиринския край

Мария и Магдалена Филатови с две красиви народни песни от Пиринския край

Родени в Благоевград и закърмени с красотата на Македонската песен, близначките Мария и Магдалена Филатови не спират да я популяризират, да дават нов живот на обичани песни, да карат младите да харесват и ценят българския фолклор. През февруари те ни представиха своя прочит на две красиви народни песни от техния Пирински край, а именно - “Три години” и “Стамена”. Събраха ги в една китка, а аранжиментът направи Светослав Лобошки. Видеоклипът е заснет в сърцето на Пирин планина, в Рожен и Мелник, от режисьора Радослав Георгиев. Специално участие него взимат и танцьорите от формация “Празник” в Сандански.
2

“Песента “Три години” е от Гоцеделчевския край, а “Стамена” е популярна мелодия, изпълнявана в целия Пирински регион и Македония. Първата песен чухме по време на едно наше участие в Гоцеделчевско и веднага ни грабна с хубавата си мелодия. “Стамена” пък я изпълняваме от съвсем малки, дори бяхме я записали за първия ни самостоятелен албум с по-модерен, поп-денс аранжимент.”, разказва Мария Филатова.

Магдалена Филатова допълва още:

“Решихме да съберем тези две мелодии в една хороводна китка, на която освен познатото право хоро, се играе и едно много характерно за района на Гоце Делчев хоро, наречено “Турски марш”. То се играе предимно от младежите и е особено интригуващо със специфичните си движения и бързо темпо. Китката “Три години” - “Стамена” вече е част от концертната ни програма и на нея се вият големи, весели хора.”

КАТЕГОРИИ