Мечът и пръстенът на хан Кубрат в “Бащино огнище”

Мечът и пръстенът на хан Кубрат в “Бащино огнище”

До края на месец юни в Националната художествена галерия могат да се видят мечът и пръстенът с монограм на хан Кубрат, притежание на “Ермитажа” в Санкт Петербург. Находката е част от съкровище, открито през 1912 г. край с. Малая Перешчепина, в околностите на днешния украински град Полтава. Състои се от около 800 предмета, част от тях златни, а други – от сребро. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука и историята на изкуството. Страната ни е поискала разрешение от “Ермитажа” да направим копие на меча и пръстена, които да бъдат постоянно изложени у нас.

Ще Ви отведем в Софийската зоологическа градина, любимо кътче на поколения българи, както и на много туристи и гости на столицата. През 2019-та година Зоопаркът навършва 131 години от своето създаване. Днес неговите обитатели са 281 различни видове животни, а общия им брой е над 1900. В зоопарка могат да се видят животни, срещани не само по нашите територии, но и екзотични видове от цял свят, на площ от 360 декара.

В новия брой на предаването “Бащино огнище” гостува Николай Славеев, който разказва за появилите се през последните години хоротеки и за българските фолклорни формации в чужбина. Срещата “Край огнището” е с народния певец Деян Митев.

КАТЕГОРИИ