Милко Калайджиев: Ако го няма българският фолклор и ние ще изчезнем

Милко Калайджиев: Ако го няма българският фолклор и ние ще изчезнем

Милко Калайджиев прибави към своя богат репертоар четири народни песни, които се радват на голям интерес в официалния канал Planeta Folk Official. В рубриката “Край огнището” той разказва за тях и как се приемат от публиката.

“Хората ги харесват, обаждат ми се и ми казват: “Милко, браво бе! Ти си можел да пееш и народна музика!”. Двете песни са в дует с Мария Петрова - “Иван Калина думаше” и “Равна зелена морава”. С Галина Венелинова, учителката на Галена по музика от Смядово, записахме “Момчил през гора вървеше”. “Сред село на мегдана” е моята най-нова фолклорна песен. Като гледам вече имам доста народни песни. Трябват ми още 4 -5 и може да издам фолклорен албум. Аз мисля, че ако го няма българският фолклор и ние ще изчезнем. Това е.”

Милко Калайджиев разкрива, че за първи път осъзнато е направил народна песен след казармата. В Свиленград започнал да пее в една фолклорна формация от млади изпълнители, завършили Музикалното училище в Котел.

“Моята лична народна песен е “Тракийка”. Тя е по моя музика, а текста написа Ивайло Балабанов. Въпреки, че не съм народен изпълнител, си имам мои любими песни от този жанр и с удоволствие ги слушам. Това са игривите, хороводни мелодии.”


Въпреки, че пътува много, Милко Калайджиев продължава да живее в родния Свиленград, защото там са неговото семейство, близките и приятелите му.

“Мястото е някак магическо за мене, на три граници град. Много исторически забележителности има - Крепостта от 12 век край село Мезек, Тракийската гробница от 4 в. пр. н. е., мостът на Свиленград, който е уникален и е на 500 години. По него минаваше цялото движение на Европа. Преди няколко години го отклониха, сега е реставриран, осветен, красив!”

Певецът споделя, че не скучае нито за секунда, защото неговите дни са много динамични. Като се събуди, има куп неща за вършене всеки ден.

“Занимавам се със земеделие, имам язовир, купил съм и земята край язовира. Имам къща за гости в Мезек. За всичко това трябва много тичане, а когато си свърша работата, се чувствам страшно доволен. Не чакам никога друг да ми свърши работата, а за музиката винаги имам време!”


В последно време вълненията на Милко Калайджиев са свързани с дипломирането на неговите синове, абитуриентския им бал и тяхното по-нататъшно образование.

“Надявам се, че децата ми ще останат в България. Алекс иска да стане лекар, а Антонио - архитект. За тези специалности има бъдеще в България. За съжаление ние даваме готова работна ръка на Европа, страхотни деца напускат България. Тук образованието е хубаво, подготовката е хубава. Неслучайно много млади хора от Гърция и Турция завършват образованието си у нас и след това отиват в държавата си и специализират това, което са завършили тук. Така че, нашата държава дава добри специалисти.”

КАТЕГОРИИ