Митове и легенди: Бъдеще от древността

Митове и легенди: Бъдеще от древността

В дните на Страстната седмица телевизия “Планета“ премиерно ще излъчи филма “Бъдеще от древността“, посветен на художника-дърворезбар Дарин Божков. Той е наследник на стар тревненски род майстори на резбарското изкуство. Дарин Божков е достоен наследник на своите предци и надгражда това, което е наследил от тях.

“Много любов, много познание ми предадоха родителите и предците към занаята – казва художникът – Ние сме единственият жив род, който продължава от Възраждането да съществува и да поддържа изкуството на дърворезбата. Това познание аз го развих чрез художественото си образование в училището в Трявна и в Националната художествена академия.

Когато е на 27 години Дарин Божков получава червен пояс за майсторство през 1992 г. и званието “Уста“, което означава първомайстор. Работи в областта на монументалната дърворезба - автор е на иконостаси, пластики, обществени и жилищни интериори. Участвал е в редица пленери и симпозиуми по света.

“Имах огромното желание да дълбая не само дърво, а да дълбая повече в познанието, в онова, което се крие зад повърхността на всички тези орнаменти, черти, резки, за които казваме, че е епидермалната страна, това е повърхнината. Но какво се крие зад тях – това винаги ме е вълнувало. Пътуванията ми по света също ми помогнаха да разширя погледа си. И дойде време, когато осъзнах, че познанието, което съм получил, трябва да работи в полза на хората. Това отвори нова страница в живота и в творчеството ми“, казва майсторът.

Той е създател на уникални по рода си енергийни хармонизатори, за които казва:

“Тогава, едни произведения на изкуството, които бях създал с информационна цел като жезъла, или стола от емблематичния интериор на Тревненския чертог, наречен Тангра, които носеха информация, се превърнаха в енергийни хармонизатори. Енергийни хармонизатори са произведения на изкуството, които освен че въздействат с естетиката си, въздействат и върху енергийните центрове на човека, въздействат върху пространството, средата и хората в нея. Аз никога не съм си представял, че ще правя енергийни хармонизатори, това се случи от самосебе си“.

Гледайте “Бъдеще от древността“, част от поредицата “Митове и легенди“, този четвъртък от 17:00 часа по телевизия “Планета“.

КАТЕГОРИИ