Музиката властва в “Бащино огнище”

Музиката властва в “Бащино огнище”

Новият брой на “Бащино огнище” отбелязва 1-ви октомври – Международният ден на музиката. Той се чества от 1974 година по решение на Международната организация за наука, култура и образование ЮНЕСКО. В България 1 октомври е обявен за Празник на българските певци и музиканти през 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния.

Всеки народ има свой музикален език. Българските традиции и красивият ни фолклор са нашата национална памет и носят емоционално послание от векове, а изпълнителите на “Пайнер” показват с народните песни в репертоара си, че фолклорът е неподвластен на времето.
“Бащино огнище” ни отвежда до една от най-красивите и емблематични сгради на София, на Народния театър “Иван Вазов”. Великолепна сграда е открита през 1907 г. и днес отбелязваме нейната 110-та годишнина. Зрителите пък ще видят фоторазказа на Божидар Марков, припомнящ знакови моменти от изграждането и реконструкциите на Народния театър.

Музикални домакини тази седмица в предаването са Пепи Христозова и Райна. Едната ще си спомни за игрите на детството, а другата ни отвежда на снимачната площадка на най-новия си фолклорен видеоклип.

КАТЕГОРИИ