На обичая Куди в дома на Татяна

На обичая Куди в дома на Татяна

На 14 януари, Васильовден по стар стил, в град Съединение се изпълнява автентичен сурвакарски ритуал, който носи името Куди. Групи от младежи обикалят домовете и благославят стопаните за здраве. На празника гостуваме по покана на Татяна:

“Не само за мен, но и за всички жители на нашия град това е един много специален ден. За мое щастие синът ми от доста години се изявява в самодейния състав, събират се момчета, по-малки, по-големи и всички заедно изпълняват ритуала. Куди е един голям празник за мен и моите близки, и съм много щастлива, че в къщата ми днес има толкова млади хора. Радвам се, че Атанас е голям любител на народната музика и творчество, още от малък си спомням, че заедно изучавахме хората.”


Самият Атанас, който е студент във ВВМУ “Никола Вапцаров” във Варна, не крие че специално се е върнал в родния си град, за да вземе участие в обичая Куди.

“Емоцията е голяма, ние сме самодейци, сами ходим да си търсим носиите, защото те вече са на изчезване, особено автентичните. Трудно се намират и огърлиците, хората трудно си ги дават, тъй като са им ценен спомен от прароднини. Идеята е главно да спазим нашата местна традиция, но освен това ние много се забавляваме. Едно време са били доста “куди” (момчешките групи), днес няма толкова много хора, толкова много желаещи и затова сме само една “куда”. Има много малки деца, които ние непрестанно насърчаваме, учим ги, даваме им насоки и по всякакъв начин се опитваме да ги надъхаме да продължат с традициите.”


Синът на Татяна не пропуска да отправи своето пожелание към всички ценители на българските традиции и обичаи:

“Пожелаваме на Вашите зрители много здраве, да са много щастливи, да забравят за проблемите си, да се събират на такива хубави празници, да не забравят от къде са тръгнали, както и българските традиции.”

КАТЕГОРИИ