На празник с “Фолкмаратон”

На празник с “Фолкмаратон”

Тази седмица е особено празнична - започва с Великденските празници и завършва с Гергьовските. В духа на тази празнична седмица “Фолкмаратон” ще продължи да ви среща със звездите от празничната фолклорна програма, заснета в комплекс “Приказките”, точно за тези празници.
Нелина представя шестте нови песни, които е записала за предстоящия й фолклорен албум. Почти всички са с тракийско звучене и интересното в случая е, че до този момент в нейния репертоар не е имало такива песни. Две от тях са намерили място в празничната програма - “Я се Гергино, ожени” и “Слънцето трепти”. Нелина вдига завесата и кой ще бъде следващия й попфолк проект.

“Подготвям и една нова балада, музиката е готова. Тя е на Николай Пашев, за всички които от кога ме ядат, най-накрая да направя и аз песен с него. Много го харесвам и това, което той направи като музика и чух, ми се стори като най-хубавото от песните, които досега съм имала. Чакаме текста да стане готов и евентуално да направим и видеото към песента”.

Ще се позабавлявате и на невероятните приключения на Нелина и нейния син Криско в Доминикана. Певицата влиза в ролята на сладкодумен разказвач за екзотичното си пътуване до това райско кътче от другия край на Земята. 

“Настроение в ритъм”, новият фолклорен албум на Николай Славеев, е акцент в разговора с певеца. Тъй като той винаги е държал да изненадва своите почитатели с всеки нов проект и тук е спазил тази хубава традиция. Всички песни, които са намерили място в албума са с едно ново и по-различно представяне, с бенда, който го придружава на участия. Става ясно, че засега няма да прави дует със съпругата си, но затова пък й е посветил една от песните в албума.

“Карам я да пее, тя все бяга по тъча, така да се каже. Тя изцяло е отдадена на децата, на семейството, на дома,  за което съм й безкрайно благодарен и в този албум ще го покажа, защото съм направил една песен в сиртаки. С тази песен искам да й благодаря за всичко, което е направила за времето, когато не съм бил до семейството си и мисля, че тук съм го изпял и съм показал моята обич към нея”.

Гласът на Родопите разкри, че песента от програмата, “Ой, шопе, шопе”, е на голямата народна певица Снежана Борисова, която му е подарила мелодията и му е гласувала доверието да я изпълни.
Мария Петрова е другата певица, която участва в празничната програма и застана пред камерата на “Фолкмаратон”. Нейната песен се казва “Там дето има”, авторска песен на Ваня Дженезова, странджанска певица. Това е една от любимите странджански песни на Мария Петрова и затова е изключително благодарна на своята колежка, че й е предоставила възможността да я изпълни. Записана е с големия кавалджия Матю Добрев и неговия оркестър от град Стралджа.
Формация Паскалев е представена в предаването от ръководителя Иван Паскалев и солистката Ивелина Денкова, които разказват историята на своята празнична песен “Искам те, моме”, както и оригиналните музикални търсения на формацията в областта на фолклора.   

Пепи Христозова е в компанията на своята сестра Таня Христозова, защото освен самостоятелната песен “Бяла Петрана”, те участват и с дуета “Моминство е цвете”, която е диалог между майка и дъщеря. “Бяла Петрана” е авторска песен на Пепи Христозова, с аранжимент на Ангел Малаков. Дуетната песен е на Мария Найденова, която е преподавателката по народно пеене на Пепи Христозова и човекът, който професионално я е въвел в музикалния свят. Двете сестри са изпълнявали много пъти тази песен по сватби заедно със своя баща, който е музикант. Пепи Христозова представя и четвъртия си самостоятелен албум, който е на път, почти готов.
Юнона е другият звезден гост във “Фолкмаратон”, защото в празничната програма тя участва с “В градина мома седеше”.

“Тази песен има своята по-специална и интересна история за мен, защото е свързана с майка ми, която преди около 28 години, лично я изпя и засне видео. Направих я като подарък за нея. Изненадах я точно на Празника на розата на моя роден град Казанлък миналата година и мисля, че се получи доста добре. Ефектът беше сълзи и треперене от радост”, разказва Юнона.

КАТЕГОРИИ