Надя Стоева вярва в силата на българската носия

Надя Стоева вярва в силата на българската носия

Надя Стоева споделя пред www.planeta.tv, че винаги с радост си спомня за своето детство, защото човек, колкото и да върви напред и колкото и да напредват годините, житейският опит ни връща сантиментално в годините назад:

“Прекрасни са моите спомени от детските ми години. Въпреки, че съм родена и живяла в София, винаги ми е било интересно да наблюдавам народни танци и да слушам по радиото народните певици. Не съм имала възможността от съвсем мъничка да имам народна носия, но си спомням, че съм искала да свиря на акордеон и винаги съм се радвала на черно-бялата снимка на моята баба, която е от шопския край. Мечтала съм си да порасна, за да мога да облека шопската носия на баба.”


Солистката на “Канарите” разкрива, че за първи път облякла автентична носия на турнето на оркестъра във Франция.

“Тя беше от Кюстендилския край и си я купих от София. След като сложих костюма и китката в косите, трябва да Ви кажа, че в мен нахлу някаква необикновена сила. Тъй като тогава бяхме пет солистки и изпълнявахме песни акапелно, за първи път усетих някаква мощ. Усетих, че ние българите сме по-различни, че нашата шевица носи сила, носи нашата идентичност. И до днес се вълнувам.”


Певицата разказва още, че в своя гардероб вече има най-различни носии и то все автентични. Тя не крие, че ги събира и съхранява с много желание и любов, защото иска да ги остави като наследство на своите деца и внуци. Надя Стоева е сигурна, че и те ще се вълнуват като нея и това ще бъде истинско богатство за тях. Още повече, че нейният син от малък е закърмен с любов към народната музика, защото наред с детските песнички, тя му е пяла и много народни мелодии.

“Вече бях солистка на “Канарите” и една от любимите песни на сина ми беше “Кара Кольо”. Сега се вълнувам още повече като виждам нашия внук, как сам застава пред телевизора и имитира как свирят татко му и неговия дядо. И най-интересното е, че любимата му песен е “Любе, Атанасе”, която е на мама, татко и “Канарите”.

КАТЕГОРИИ