Най-хубавото време за Васил Вълканов

Най-хубавото време за Васил Вълканов

Най-хубавото време в живота на един човек е детството. Това важи и за Васил Вълканов, който споделя, че не познава някой, който да не си спомня с носталгия за детските години. Годините, в които е бил най-щастлив, най-обгрижван от родители, учители и въобще спокойствието, което предразполага детството.

“Още в най-ранна детска възраст, в детската градина, бях забелязан от моите учителки, че се увличам по фолклорните песни и танци. И ако трябва да бъда откровен, първите ми изяви бяха като танцьор с една моя съученичка, Соня се казваше. С нея бяхме включвани във всички програми и в дует изпълнявахме ръченица, в народни носии”, спомня си Васил Вълканов в предаването “От моето детство”.


Певецът признава, че любовта към фолклора и народната носия винаги са били част от неговия живот.

“Носенето на народна носия винаги е било чест за мен, винаги съм я обличал с вълнение и трепет, но първата имаше и много носталгична стойност, защото беше на един от моите прадядовци. Първоначално танцувах с нея, а после започнах и да пея.”

Васил Вълканов казва още, че за него българската носия е нещо съвършено, защото в нея са вплетени много послания, които българката във времето е успяла да сътвори и претвори в една огромна красота.

“Всяка носия носи, не само духа на времето, тя носи и почерка на региона, в който е създадена, носи и любовта на майсторката, която я е ушила. Винаги с гордост обличам българската носия, защото тя е много ценна. Заедно с народните песни и танци, това е нашият генетичен код. Кодът, който ни отличава от другите народи, който трябва да обичаме, да пазим и да предаваме на децата си.”

Любовта към фолклорната носия е подтикнала изпълнителя да си направи много носии в годините. Той казва, че за всеки свой проект е поръчвал нова и различна народна носия, защото е убеден, че всяка народна песен и танц, винаги трябва да бъдат представяни с фолклорен костюм.

КАТЕГОРИИ