Нелина за музиката и живота с любов в “Автограф”

Нелина за музиката и живота с любов в “Автограф”

Броени дни след Възкресение Христово Нелина разказва в новия брой на “Автограф” как е отпразнувала празника. Певицата споделя, че и тази година Великден е минал весело и забавно в нейното семейство и това за нея е най-големия и най-хубавия църковен празник в нашия календар.

“Няма нищо по-хубаво от празниците. На тях семейството се събира и каквото и да е било в ежедневието, колкото и дълго да не сте се виждали с близките си, в душите цари радост и очакване на нещо хубаво да се случи”.

Гергьовден също е голям празник за семейството на Нелина, защото на 6 май нейният баща празнува имен ден и това е една от причините в репертоара си да има песен, посветена на Свети Георги.

“Също така 6 май е ден на храбростта и празник на българската армия и това е един от малкото поводи да се преклоним пред подвига на българските воини, да си спомним героичното българско минало и дай Боже, да се вдъхновим от него. Разбрах, че се обсъжда от следващата година в училищата да се върне военната подготовка. Когато аз бях ученичка, това беше един от любимите ми предмети, които посещавахме с удоволствие с моите съученици. Минавахме през препятствия, разглобявахме калашници, слагахме противогази, после тичахме до някъде и се връщахме обратно. Имахме норматив, за който да минем определени отсечки. Запознавахме се с елементарни похвати за оказване на първа помощ. Преподавателят ни беше военен и само като влезеше в клас с униформата, всяваше респект сред всички нас”, спомня си певицата.

В празничната програма на телевизия “Планета” за Великден и Гергьовден Нелина представя две нови народни песни, които ще влязат в новия й фолклорен албум. Едната се казва “Гергина мома хубава” – тракийска, но както казва певицата “има и нещо родопско в нея, на границата е между двете фолклорни области”.

“Другата песен е “Слънцето трепти да зайде” – типично тракийска, жива, хороводна. Много пъти съм я чувала по сватби, но не съм я виждала в телевизионния ефир. Затова си позволих да я запиша и да я представя на нашите зрители и слушатели. На мен много ми допадна и една от причините да я запиша е, че е на тема хайдути. В предишния ми албум имах голямо желание да събера юнашки, хайдушки песни, но тогава не можах да попадна на такива. Ето сега тази и още една, две от подготвените от мен песни за новия албум, са с такава тематика и съм много доволна. Просто имам вътрешна необходимост да представя малко по-различни като тематика песни на моята публика”, казва изпълнителката.


Нелина разкрива, че по подготовката на този нов албум е стигнала до средата. До момента има шест записани песни. Поради тънкостите на нашия фолклор, се стреми да поднася песни, които хем да са народни, хем да не са толкова популярни. Избира песни, които първо да подхождат на гласа й и да й доставят удоволствие, когато ги пее и второ, иска да знае къде точно биха намерили място в програмата по нейните участия.

“Затова толкова прецизно ги избирам и понякога се бавя във времето. Искрено се надявам този албум, който ще съдържа изцяло тракийски хороводни песни, до края на годината да бъде факт”, споделя още Нелина в “Автограф”.

КАТЕГОРИИ