Непознатият Яворов в “Бащино огнище“

Непознатият Яворов в “Бащино огнище“

Днес предаването за традиции и фолклор - “Бащино огнище“ започва от Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. Там, точно преди месец, официално бе открит бюст-паметник на легендария Капитан Петко войвода. Поводът е 175 години от рождението на бележития борец, посветил живота си на Освобождението на беломорските българи и обединението им с България.

“Бащино огнище“ продължава с “Незабравените“, рубриката, в която представяме новооткритите стихотворения, писма и документи на великия Яворов. След повече от 100 години, днес те стават достояние за всички българи с книгата “Непознатият Яворов“, представена от литературния критик и изследовател Пламен Тотев.

Разчетени от Милкана Бошнакова и подредени графично в стихотворна форма от него, новоткритите произведения на писателя са най-ценното в сбирката, според специалистите.

С обзор на новите фолклорни албуми се връщаме към 2019 година, когато на музикалния пазар своята премиера получиха “Добре дошли, скъпи гости“ на Янко Неделчев, “Що е радост“ на Ангелина Милева, “Луди, млади години“ на Здравко Мандаджиев и “Мома варналийка” на Екстра Нина.

Зрителите на телевизия “Планета Фолк“ с нетърпение очакват и репортаж от официалната премиера на биографичната книга на Глория “До последната усмивка“. Тя се състоя на 10 януари в столичен мол, а началото на събитието бе поставено с лайв изпълнение на една от вечните български песни “Я, кажи ми, облаче ле, бяло“. Поп-фолк легендата разказва откровено за живота, музиката и любовта си. Приятели, почитатели, колеги и журналисти аплодираха горещо Глория за успеха на книгата и споделят впечатленията си от нея. Музикалният филм “Глория – До последната усмивка“ ще бъде представен по “Планета“ ТВ и “Планета HD” на 20 януари, съответно от 18:00 и 20:00 часа.

 

КАТЕГОРИИ