Николай Славеев: Хоротеките обединяват нацията

Николай Славеев: Хоротеките обединяват нацията

Пред камерата на телевизия “Планета“, Николай Славеев разказва за появилите се през последните години хоротеки и за българските фолклорни формации в чужбина.

“Напоследък в България се създадоха много хоротеки. Това е нашата българщина, това е нашия фитнес, това е нашето изкуство, което всеки свободен човек практикува вече и в заведенията. Гордея се, че вече виждам над 30 фолклорни формация в Лондон. Те са наши, български, любителски и благодаря за това, че ни канят да изнасяме концерти там. Сънародниците ни са си набавили прекрасни народни носии. В момента, в който запея, каквато и песен, от която й фолклорна област да е, всички стават и се хващат на хорото. Това обединява и показва колко е силна нашата нация, нашата култура“, откровен е изпълнителят.

Той споделя наблюдението си, че в България вече има доста хоротеки, които събират много жени и мъже от всякакви възрасти, както и деца, и всички заедно учат българските народни танци и песни.

“Благодарен съм на всички тези любителски формации, които играят народни танци, че всички обичат една моя песен, която издадох като на майтап, “Дуна иде“. Хората играят такова хубаво хоро на нея, че искам да измисля подобна песен. Вече имам нещо предвид, така че скоро може да се появи “Дуна иде 2“.

Николай Славеев отправя апел към всички българи, да слушат и да играят на фона на българската народна музика, защото това ни отличава като нация и ще остане в годините.

“Преди време гостувах в Соворово. В тяхната Спортна зала имаше над 90 фолклорни любителски клуба от цяла България, които провеждаха състезание. Аз изнесох гала-концерт. Край мен се събраха и заиграха над 500 човека, някои със спортни екипи, други с фолклорни костюми. Какво по-хубаво от това, да се гордеем с нашата музика и с нашите танци.“

КАТЕГОРИИ