Номиниран за “Грами” е Владимир Величков от “Канарите”

Номиниран за “Грами” е Владимир Величков от “Канарите”

Днес е Голяма Богородица. На всички именици – честито! На този празник по традиция легендите в българската фолклорна музика – оркестър “Канарите” са специални гости в Бачковския манастир и ще зарадват за пореден път с песните си всички гости. Но днес е повод и за още радост, защото един от неизменните музиканти в оркестъра – кавалджията Владимир Величков има с какво да се похвали. Той е предложен за световните награди „Грами“, а българското предложение е албумът му „Пробуждане“.
2

„Нарекох го така, тъй като в него показвам за първи път нови техники и моделиране звука на кавала. Начинът ми на свирене е различен от този досега, като някои от техниките съм създал сам. Кавалът е най-трудният от народните инструменти и се води аерофонен инструмент – просто казано, една тръба, която може да извади само един звук. Аз успях вече да извадя три тона, при това да звучат с цвят и тембър, така че да създават чувства и картини - музиката не само да се чуе, но и да се види“, сподели виртуозът.

Албумът на Владимир Величков „Пробуждане“ включва 10 пиеси, разнообразни като стил, като нарочно всяка от тях е записана в различно студио.

„Направих го, за да не си помисли някой, че слуша компютърно редактиран звук. Даже колега ми се обади да иска един семпъл, но му казах, че не е, тъй като всичко е изсвирено на живо от мен.“, коментира музикантът пред вестник “Телеграф”.

Владимир Величков е част от оркестър “Канарите” от 22 години и участва в записите на 25 диска на легендарната тракийска формация. А ние му пожелаваме успех в световната надпревара и нека наградата “Грами” в категория „Глобал“ тази година бъде българска.

КАТЕГОРИИ