Оркестър “Плам” – 15 години на сцената и четири албума

Оркестър “Плам” – 15 години на сцената и четири албума

Ръководителят на оркестър “Плам”, Пламен Димитров, е специален гост в предаването “Бащино огнище”. Поводът е 15 години от създаването на формацията и техния четвърти албум.

“15 години е време, в което един оркестър утвърждава своя стил и облик пред публиката – казва Пламен Димитров – В началото, естествено ни беше трудно, докато намерим почерка си и стила, в който да усетим, че публиката харесва нашите изпълнения. В процеса на работа и в годините създадохме свой собствен облик. Придържаме се повече към създаване на авторски песни, аранжиментите са мое дело, като се опираме на различни фолклорни области, в които често гостуваме – добруджанска, северняшка, тракийска и шопска.”


През 2017 година излезе и 4-тия самостоятелен албум на оркестър “Плам” със заглавие “Край Дунава”. Музиката в него е изцяло авторска и е представител на различни фолклорни области. Заглавната песен е северняшка, с леко румънско звучене. В нея гост-музикант е Паус Станга, виртуозен акордеонист, един от най-известните в Румъния.

“15-ят рожден ден на оркестъра отбелязахме с голям концерт в Русе, който мина с голям успех. Дълго време след концерта хора ме спираха и ме поздравяваха. Това много ме радва и ме амбицира за ново творчество. Радвам се, че традициите са живи и хората продължават да правят сватби с голям, жив оркестър. Отиваме за младоженеца, кума и булката с акустична музика, а след това продължаваме веселбата в ресторанта”, разказва още Пламен Димитров.



Ръководителят на “Плам” представя и 4-те нови авторски песни на оркестъра, които вече се излъчват в ефира на “Планета Фолк” ТВ. Това са “Русенските моми” – с много интересен северняшки лад, посветена на красивите русенски моми. “Де се чуло и видяло” е втората песен, която е тракийска ръченица.

“Заедно с двете ни солистки Криси Димитрова и Цвети Маринова участва и нашият перкусионист Крум Филипов. Получава се едно много интересно трио. Надяваме се, песента да се хареса на публиката. Направихме и нов клип на песента “Рано ми е да се женя”, която е от втория ни албум, защото се оказа, че тази песен е доста хитова. Решихме да направим нов аранжимент, ново изпяване и изсвирване – да й вдъхнем нов живот. Песента прозвуча по по-свеж и модерен начин. Четвъртата нова песен е “Моме, Румяно”, по моя музика и текст на Цветина Маринова. Това е песен с по-шлагерно звучене, песен за танцуване.”


Пламен Димитров споделя, че оркестър “Плам” свири на доста събори, най-вече в северна България. Той е впечатлен, че млади и стари се хващат на хорото, играят, танцуват и поръчват техни песни и хора.

“Това е благодарение на рекламата на телевизия “Планета Фолк”, чрез която нашата музика достига до хората, те я заучават и я търсят от нас.”

КАТЕГОРИИ