Оркестър “Плам” отбелязва 15 години на музикалната сцена

Оркестър “Плам” отбелязва 15 години на музикалната сцена

Във фокусът на новия брой на “Бащино огнище” е 10-тия рожден ден на “Планета Фолк”. Голямата мисия, която музикалната медия си постави е да съхрани и пренесе във времето обичани народни песни. Музика, която ни връща към традициите и е наша национална идентичност, музика, която ни възпитава да бъдем повече българи и родолюбци.

Народният певец Васил Вълканов разказва за песните от своето детство:

“Какво да кажа за моето детство. То беше свързано най-вече с грамофонните плочи, които се купуваха от музикалните магазини и нямаше заглавие, най-вече от българския фолклор, което да го нямаше в къщи. Изключително много харесвах песните на Димитър Янев, които са толкова популярни, че хората ги приемат като автентични народни. Това са “Имала майка едно ми чедо”, “Алени звезди”... Песните на Костадин Гугов също бяха на почит в нашия дом. Така че песните, с които съм закърмен, със сигурност са фолклорни!“


Зрителите ще имат възможност да се насладят на авторските песни на фолклорна основа на русенския оркестър “Плам”. Тази година оркестърът отбелязва 15 години на музикалната сцена с пореден 4-ти албум, който носи заглавие “Край Дунава”.

“Песните от албума са от последните две години - казва ръководителят на оркестъра, Пламен Димитров - С доста труд и любов ги изработихме и осъществихме видеоверсиите. Сега ги събираме в този албум. Песните се опират на различни фолклорни области, използват се различни акордеони и вокални похвати. Направихме една пъстра гама от музика, която се надявам да бъде харесана от българския слушател.”


Относно визията на музикантите солистката Кристина Димитрова споделя:

“Много е важна музиката, която се изпълнява, но също така много е важна и визията на оркестър “Плам”. За да ни харесват повече хората, за да се възприемаме и от младото поколение, ние си подбираме все по-често стилизирани фолклорни костюми. Така както нашата музика е народна, но осъвременена, така и сценичните ни костюми трябва да бъдат хем фолклорни, хем съвременни. Наше правило е това, че народната музика е нещо свято и ние трябва да бъдем облечени така, че облеклото ни да покаже уважение към фолклора.”


В разговора се включва и новото попълнение в оркестъра – солистката Цветина Маринова:

“Много съм щастлива, че Пламен Димитров ме покани да работа в оркестър “Плам”. За времето, в което съм в оркестъра успях да се изградя и като музикант, и като човек. Моята колежка Кристина ме въведе в това изпълнителско изкуство – да бъда на сцената и да работя с жив оркестър.”


Музикантите от оркестър “Плам” използват гостуването си в “Бащино огнище”, за да поздравят телевизия “Планета Фолк” за десетия й рожден ден.

“Това е телевизията, която дава шанс на нас музикантите и оркестрите да достигнем до сърцата на хората с нашата музика – са думите на Пламен Димитров – Много хора ме спират по улицата, поздравяват ме и споделят, че присъстваме в техните домове чрез ефира на “Планета Фолк”. Това изключително много ме радва и ми дава стимул за работа.”

“Телевизия “Планета Фолк“ се превърна в една необходимост, както за телевизионните зрители, които всеки ден я гледат, така и за нас, музикантите - казва Христина Димитрова - Пожелаваме на “Планета Фолк”, на всички екипи, на всички зрители, още много, много години да присъства в живота на българите, защото тя наистина успява да съхрани и популяризира българската народна музика!”

 

КАТЕГОРИИ