Оркестър “Плам“ отбелязва 20 години на сцена с нов албум

Оркестър “Плам“ отбелязва 20 години на сцена с нов албум

Оркестър “Плам” зарадва многобройните си почитатели с юбилеен нов албум, посветен на 20-годишнина от създаването му. “Неверно либе” е пети албум за групата, след издадения през 2017 г. “Край Дунава” и първите три диска - “На събора” от 2014, “Рано ми е да се женя” от 2009 и “Ха сега” от 2001 г. Песните в албума “Неверно либе” са създавани от 2017 до 2020 година, като всички имат телевизионни версии. Само мелодията “Рано ми е да се женя” е създадена преди десет години, но сега е представена в актуален аранжимент и е записана с новата певица на оркестъра. Албумът “Неверно либе” е забележителен и с включването на първата бавна песен в репертоара на оркестър “Плам” - “Прощавай, мамо”.

“Неверно либе” включва 12 композиции, изградени на фолклорна основа. Основателят на формацията Пламен Димитров е композитор на 6 от мелодиите и автор на всички аранжименти, а Кристина Димитрова е написала 9 от текстовете на песните и 5 от мелодиите в “Неверно либе”. Може да се каже, че този проект е пъстра музикална палитра от съчетаването на мелодии от различни етнографски области и региони. Богатата звучност на песните е резултат и от големия брой музиканти, привлечени за студийните записи - общо 14 имена са взели участие в създаването на албума. В него звучат гласовете на три певици - Кристина Димитрова, Цветина Маринова и Тони Тодорова. 

Позицията си да залагат предимно на авторска музика Пламен Димитров обяснява така:

“Стремим се да правим авторска музика, която естествено се опира на богатата фолклорна основа, която имаме, на всичко, което сме учили, което сме слушали, което сме изпълнявали. Първата причина да се насочим към авторска музика е за да имаме наш собствен облик. Да бъдем различавани сред всичко, което се излъчва, което се слуша. Второто е все пак тази музика да бъде осъвременявана с аранжимент, с качествата, които ние имаме като инструменталисти. Всички умения, които имаме, се стараем да ги вплетем в това, което правим, за да се получи един съвременен, харесван, продаваем продукт, който младото поколение да възприеме по един по-различен начин. А най-вече - за да се продължи българската традиция, да се уважава фолклора, да заема голяма част от нашите народни веселби, сватби и събори.”

Водещият принцип на оркестъра по отношение на музиката, която създават - да е родена от самия живот, безспорно може да се чуе във всяка от песните, но най-отчетливо се открива в мелодичната хороводна композиция в тракийски стил “Спомени за село” по текст на Кристина Димитрова и музика на Пламен Димитров.
Ако и вие сте сред почитателите на оркестър “Плам”, може да закупите новия албум “Неверно либе” от търговската мрежа в страната или онлайн от е МАG.

КАТЕГОРИИ