От Игнажден до Коледа с “Бащино огнище”

От Игнажден до Коледа с “Бащино огнище”

В очакване на Коледа, “Бащино огнище” припомня съхранените традиции и красивите Коледни песни. Предаването се излъчва премиерно на Игнажден, когато Българската Православна църква отбелязва паметта на Св. Игнатий Богоносец. От Игнажден до Бъдни вечер продължили родилните мъки на Богородица. Така пеят и Коледарите: “Замъчи се Божия майка от Игнажден до Коледа, та си роди млада Бога.”
Бъдни вечер е отредена за топлината на дома, за обичта, за духа и вярата. Празничната трапеза трябва да е подредена с нечетен брой постни ястия – сърми, боб, орехите, сушени плодове, пуканки, баницата с тиква. Празничната пита се разчупва на високо, за да пораснат високо житните класове. Най-големият късметлия на Бъдни вечер е този, на който се падне паричката от погачата. Трапезата не се вдига цяла нощ, за да не избяга късмета.

Коледа кара хората да отварят сърцата си и да бъдат по-добри. Това е празникът, на който стават чудеса. Достатъчно е да си пожелаем нещо силно и да повярваме, че то наистина ще се случи. Защото вярата е нещото, което крепи живота ни. Съществува вярване, че в полунощ на Коледа небето се отваря и озарява за миг от светлина. Човек може да си пожелае всичко, каквото поиска, защото добрите желания се сбъдват. На 25 декември в природата се раждат светлината и топлината на Христовото начало, което ще преобрази света. Църквата чества Рождество Христово!

В навечерието на най-светлите празници ще Ви срещнем с Цветелина Янева, а “Край огнището“ гостуват големият музикант и създател на оркестър “Канарите”, Атанас Стоев и неговата съпруга Надя Стоева.

КАТЕГОРИИ