Панагюрското златно съкровище отблизо

Панагюрското златно съкровище отблизо

В новия брой на предаването “Бащино огнище” ще ви отведем в Националния исторически музей, където ще се насладите на Панагюрското златно съкровище. То е открито през втората половина на 20 век и представлява златен сервиз от високо каратно злато, изработен с уникално майсторство в края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр. Състои се от 9 златни предмета - една фиала и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските князе. Това е най-пътувалото българско съкровище, благодарение на експозициите, които Националният музей прави в различни европейски и световни столици.

Ще ви запознаем с юбилейния албум “В служба на България”, посветен на 130-та годишнина от създаването на българската царска династия на Третото българско царство. Албумът съдържа исторически факти и снимки от живота на царската фамилия, някои от тях непоказвани досега. Царската династия на Третото българско царство води началото си от 1887 г. Тогава за български княз е избран младият принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота. Династията продължават цар Борис III и Симеон II. Албумът “В служба на България” е посветен и на 80-ата годишнина на бившия премиер Симеон Сакскобургогтски, отбелязана на 16 юни 2017-та година.
Предстоящият празник на мюсюлманите “Рамазан байрам” представяме в рубриката “Под едно небе”. За него разказва заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн:

“На празника ние мюсюлманите си пожелаваме здраве, радост, щастие, да бъдем по-добри и по-милостиви.”


Есил Дюран споделя за посещението си в джамията Шейх Зайед в Абу Даби, която е най-голямата в Обединените арабски емирства и осмата по големина в света. Певицата си спомня и за празника “Рамазан байрам” от детските си години.

“Спомням си преди години ние децата очаквахме с нетърпение този празник. Ставахме сутринта рано и обикаляхме от къща на къща, за да поздравяваме за празника. Домакините ни даваха бонбони, които ние събирахме в найлонови торби и се състезавахме, кой ще събере повече. С нетърпение чаках и майка ми да ме изпрати в съседите, за да им занеса мекички. Много интересно и празнично ми беше да общувам с тях. Винаги ни купуваха нови дрехи, точно за този празник. Всички роднини идваха у нас на гости, а къщата беше пълна. Готвеше се много и толкова вкусно! Много рядко съм срещала по-късно в годините този аромат, аромата на празника.”

Фолклорният дует Калина и Невена гостуват в рубриката “От моето детство” със снимки от свои изяви на музикалната сцена от ученическите си години, а в “Край огнището” зрителите ще се срещнат с Денис.

КАТЕГОРИИ