Пепи Христозова: В душата ми живее тракийската музика

Пепи Христозова: В душата ми живее тракийската музика

Певицата, родена в сърцето на Тракия – Пловдив, споделя, че тракийската музика живее в душата й. Тя разкрива, че целият й род е от Белозем, а баща й е музикант. Народната музика има особено място в семейството й, а самата тя е закърмена от раждането си с българския фолклор.

“Първият учител е баща ми и семейството - той е човекът, който ми показа първите стъпки в музиката. Благодаря му! Надявам се достойно да продължим делото му заедно със сестра ми, която също се занимава професионално с музика. Общо взето, нашият живот е изпълнен с музика. Щом фолклорът ни е жив, и България ще бъде жива!”, споделя Пепи Христозова в интервю за в. “Хоровод”.

Изпълнителката признава, че въпреки голямата й любов към тракийската музика се старае да не се ограничава само с нея. Като професионален изпълнител тя има разнообразен репертоар и пее песни от всички фолклорни области.

“Харесвам много и родопските песни, тъй като Родопите заемат сериозна част от сърцето ми. Там съм прекарала 5-6 години от живота си - в Широка лъка. Също така мисля, че граовските песни са много хубави и сложни за изпълнение”, разкрива още Пепи Христозова.

Тя е откровена, че по-бавните песни й лежат на сърцето, а при изпълнението им влага много душа. Споделя, че публиката знае колко много ги обича и винаги я кара да изпълнява бавни песни. Пепи Христозова е убедена, че фолклорът ни отличава от останалите народи и е хубаво децата да знаят поне основни неща - обичаи и типични хора.

“Не е лошо фолклорът да се застъпи в училищата. Аз самата съм завършила музикална педагогика в АМТИИ в Пловдив и ако имам възможност, бих включила повече фолклор в обучението на децата. Да се научат поне на право хоро и ръченица”, откровена е изпълнителката.

Прави й впечатление, че у нас има възраждане на танцовите школи, а най-хубавото по наблюденията й е, че има учители, адвокати и хора с всякакви професии, които нямат нищо общо с фолклора, но искат да се научат да танцуват. Чужденците пък са се постарали и са научили поне едно хоро, за да танцуват заедно с изпълнителите в чужбина, а това според нея е голямо уважение.

КАТЕГОРИИ