“Песен без граници” ни води на хорото в Лондон

“Песен без граници” ни води на хорото в Лондон

Само преди няколко дни Славка Калчева и музикантите от оркестър “Пловдив” бяха специални гости на българите във Великобритания, за да ги зарадват с хубава музика и любими песни. Те пък не пропуснаха да извият голямо българско хоро, с което показаха, че носят българските традиции в душата си. Емоцията от този незабравим празник на българщината ще ни предаде филмът “Хайде на хорото”, част от поредицата “Песен без граници”.
Славка Калчева и оркестър “Пловдив” бяха част от голям български събор в Лондон, с който официално се отбеляза 24 май и 14-ия рожден ден на медийния лидер на българите във Великобритания - вестник “Будилникъ”. Домакините от Budilnik Party бяха организирали голям български фолклорен празник-надиграване със специалното участие на ансамблите “Весело Хоро” и “Приятели”. Родолюбиви българи в Лондон се оказва, че има много. Много са те и в цяла Великобритания, а доказателство за това е рекордния брой танцови формации на Острова – 20 в Лондон и цели 40 в Обединеното Кралство.

“Емоцията, която преживяхме от тази среща е неописуема”, споделят солистката на орк. “Пловдив” – Цонка Нанова и ръководителят - Славчо Александров. “Пътували сме много в чужбина, но тук усетихме, че сънародниците ни са съхранили обичаите и пазят традициите живи”.

Българският събор в Лондон продължи повече от четири часа, а Славка Калчева и музикантите от оркестър “Пловдив” се срещнаха с много свои приятели и роднини, които от години живеят във Великобритания.

“Българите, които живеят в чужбина са много смели и решителни хора. Радвам се, че те са успели да запазят родното в себе си и дори са си създали една малка България. Те трябва да се гордеят, че са българи, където и да се намират по света, защото нашият фолклор е изключително богат, пъстър и уникален по рода си”, споделя и Славка Калчева, която безспорно бе голямата звезда на вечерта.

Премиерата на филма “Хайде на хорото” очаквайте този уикенд в ефира на трите телевизии с марката “Планета” и в Planeta Official в YouTube.

КАТЕГОРИИ