“Песен без граници” се завърна в България

“Песен без граници” се завърна в България

Пътуват българите по Света, а с тях пътува и българската песен… За нея, за песента граници няма, няма граници и за стремежа на българина към по-доброто. В края на лятото телевизионната поредица “Песен без граници” се завърна в България, заедно със сънародниците ни, избрали да живеят в чужбина, за да се докосне отново до красотата на Родината.
Разходката ни започва от Родопа планина, събрала слънцето и музиката на България… А там, в сърцето на Родопите, края язовир Доспат ни очаква Николай Славеев, за да ни разкрие въздействието на тази планина.

От Родопите се пренасяме в полите на Витоша, на празника на Драгалевския манастир “Света Богородица Витошка”, името на който се споменава още във Витошката златопечатна грамота на българския цар Иван Шишман (1371-1393 година).
Няма да пропуснем да отбележим и празника на София и да се върнем години назад към облика на нашата столица от 30-те години на 20-ти век.
Нелина ще ни поведе към своите любими кътчета от България, за да ни представи и новата си песен “Българийо, ти майко свята”.
С първите краски на есента “Песен без граници” ще отскочи до Възрожденска Трявна и люлката на съвременното образование – Габрово, за да се върнем отново в клас за първия учебен ден.

Няма да пропуснем да си припомним и лятото, в което Райна се срещна с родолюбиви българи в Чикаго.
И за финал е срещата ни с Джена, а поводът за нея е гостуването й в Лондон, където с песните си тя зарадва българската общност във Великобритания.
И как силно звучат стиховете на Иван Вазов:

“Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти:
тук весели долини, там планини гиганти,
земята пълна с цвете, небето със брилянти...
Отечество любезно, как хубаво си ти!”

 

КАТЕГОРИИ