Песни за река Дунав и среща с Райна в “Бащино огнище”

Песни за река Дунав и среща с Райна в “Бащино огнище”

Специален гост на предаването е Райна. 2014-та година обичаната изпълнителка отбелязва 14 години в Музикална компания “Пайнер” с трети фолклорен албум, носещ заглавието на една от най-обичаните български песни “Хубава си, моя горо”.

“Щастлива съм, че държа този албум в ръцете си. Две години ми бяха необходими, за да събера песните, да ги запиша, да реализирам техните телевизионни версии. Предишния ми подобен проект “Македонско девойче”, с който много се гордея, през 2012 г. стана “Албум на годината”. Надявам се “Хубава си, моя горо” също да има този късмет и този шанс”, споделя Райна

Певицата включва в албума 16 песни, прецизно подбрани от автентичния фолклор. Държи те да са по-малко популярни, за да им даде нов живот и своя интерпретация. Такива заглавия са “Заплакала е Стара планина”, “Машала”, “Жълта дюля, бело грозде”.
Специален анонс Райна прави за песента, посветена на родния й град Сандански:

“Това е мястото, на което се чувствам истински щастлива и в хармония със себе си. Аз от години живея в София, но не мога да почувствам този град като свой, макар, че всячески се опитвам. Това не е моето място. В Сандански всяко нещо, дори дърветата в парка, когато се разхождам, ми напомнят за детските ми години и ме изпълват с въодушевление и ентусиазъм. Така, че винаги съм искала да изпея песен за град Сандански”.

С албум “Хубава си моя горо”, Райна отправя послание, най-вече към младите хора, да слушат повече народна музика и да оценят какво богатство е тя.
Река Дунав неведнъж е била вдъхновение за написване на музикални творби от различни композитори. Творци от всички крайдунавски държави възпяват великата река в свои произведения. Песента на оркестър “Плам” - “Край Дунава”, по музика на Пламен Димитров, слага началото на предаването. Музикантите от “Хари бенд” се включват с видеоверсия на популярната народна песен “Дунаве, бели Дунаве”.

КАТЕГОРИИ