Песните, без които не можем

Песните, без които не можем

“Вечните български песни” е най-новата компилация, издадена от музикална компания “Пайнер”. Колекцията ще бъде на музикалния пазар в цялата страна от утре. Албумът съхранява 16 от песните, които всички знаем и обичаме, и които винаги щом ги чуем карат нещо в нас да трепне. Естествено е, че тези 16 песни са само една нищожно малка част от огромното песенно богатство на България. Важното е всяка следваща генерация изпълнители да предлага своята интерпретация на песните, без които просто не можем.
В компилацията “Вечните български песни” отделните заглавия са изпълнени от 16 от най-популярните имена на компанията. Николай Славеев изпълнява 5 от незабравимите песни - “Драгиева чешма”, “Ако умра ил загина”, “Биляна платно белеше”, “Македонско девойче”, “Райна Попгеоргиева”. С три популярни песни е включен Иван Дяков - “Болен ми лежи”, “Лиляно моме” и “Дей гиди, луди млади години”. Райна участва с две песни - “Хубава си, моя горо” и “Ела се вие”, включени в самостоятелния й албум “Хубава си, моя горо”. С по една песен се включват Нелина, Росица Пейчева, Фики, Емилия, Ивана и Трио “Сопрано”. 
Шест от звездите на музикална компания “Пайнер” - Анелия, Галена, Деси Слава, Емилия, Преслава, Цветелина Янева,  изпълняват “Лале ли си, зюмбюл ли си”. Всички помнят феноменалното изпълнение на тази песен на концерта в Летния театър на Стара Загора миналото лято. С подобен ефект бе и съвместното представяне на Ивана и Трио “Сопрано” с песента “Облаче ле, бяло” на концерта в зала “Арена Армеец”.
Музиката и текстът на 13 от песните са народни. Песента “Облаче ле, бяло” е по текст на Ран Босилек и народна музика. Като народни песни се приемат и авторските “Лудо младо”, създадена от Богомил Гудев и Кристиян Бояджиев и “Хубава си, моя горо” по текст на Любен Каравелов и музика на Георги Горанов. Всички песни са със съвременни аранжименти, създадени от най-популярните имена в бранша. Композитор на шест от аранжиментите е Димитър Петров, на четири - Здравко Георгиев, на два - Спас Лазаров, а с по един свой аранжимент участват - Георги Андреев, Симеон Сомлев, Петър Лазаров и Пламен Димитров.

КАТЕГОРИИ