Пламен Димитров: Любовта ми към акордеона се зароди в детството

Пламен Димитров: Любовта ми към акордеона се зароди в детството

Тази седмица гост в рубриката “От моето детство“ е един от най-виртуозните акордеонисти в България – Пламен Димитров. Ръководителят на орк. “Плам“ с вълнение си спомня за първите срещи с музиката и любимия инструмент, които постепенно се превръщат за него в съдба.

“Както детството на повечето музиканти и певци, и моето е свързано с музиката. На 6 години започнах да свиря на акордеон. Първите мелодии ми ги показа моя баща, а аз ги имитирах. След това в 1-2 клас ме записаха в школа, изучавах нотите, солфежа. Паралелно с това танцувах народни танци в танцов състав “Здравец“, в който впоследствие станах корепетитор. Тогава в нашия край особено популярни бяха оркестрите “Хоро“ и “Найден Киров“, от които съм се учил и са оставили сериозен отпечатък във формирането ми като музикант. А първата ми изява като дете бе именно с орк. “Найден Киров“ в една новогодишна телевизионна програма“, спомня си Пламен Димитров.

Той признава, че винаги се е вълнувал от инструменталната народна музика и по-специално северняшката, а мелодията, която всеки музикант трябва да знае, т.нар. “Веселиново хоро“, той е научил още в детството си.
Наред с изпълнителската си дейност в момента, Пламен Димитров е и преподавател по акордеон в НУФИ “Филип Кутев“ в Котел.

“Тази работа ми действа много зареждащо. Според мен, като цяло работата с деца и народната музика, са бъдеще и за инструмента акордеон, който трябва да има последователи. Ние трябва да ги създадем, за да може тази музика да просъществува и да се развива – категоричен е Пламен Димитров и допълва - Всяко дете има различен потенциал – има някои, при които още от ранна възраст си личи таланта, а за други е необходима повече работа, но едно мога да кажа със сигурност – че съприкосновението на едно дете до тази материя създава отношението и уважението му към музиката, която слуша“.

В предаването “От моето детство“, ръководителят на орк. “Плам“ споделя още, че няма по-хубаво нещо за един музикант от това, да започне своите занимания с музика още от детството. Така той придобива по-добри качества, по-големи навици и огромна рутина в течение на времето и живота.

 

КАТЕГОРИИ