Пловдив – среща през вековете

Пловдив – среща през вековете

Днес честваме 133-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По традиция градът на тепетата – Пловдив е център на тържествата, а на 6 септември той отбелязва и своя празник. По този повод телевизия “Планета Фолк“ реши да подари на своите зрители филма “Пловдив – среща през вековете“, който разказва за магията на този град.

“Шести септември – бележита дата за всички българи. Съединението на България и още по-специален празник за мен и моите съграждани от град Съединение – казва Татяна - Аз самата още от детските си години съм участвала в тържествената програма. Акцент в нея е възстановката на събитията от 1885 година. Гордея се, че моят син многократно взема участие в тази възстатовка и че съм възпитала вече един голям мъж, който познава българската история и традициите“.

Макар родени в различни кътчета на България, много изпълнтители на музикална компания “Пайнер“ са избрали Пловдив за град, в който да се установят и живеят. За ръководителя на оркестър “Канарите“ - Атанас Стоев и съпругата му Надя Стоева, Пловдив е градът на любовта! Градът, в който са се срещнали, влюбили, оженили и отгледали своя син Атанас Стоев – младши. Във вдъхновяващата атмосфера на Пловдив, Атанас Стоев създава първите си песни. Тук са и първите изяви на професионалната сцена на оркестър “Канарите“, заедно с големи бълагарски актьори като Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Коста Цонев, Тодор Колев, Стефан Данаилов.

“Нашият Пловдив – казват Канарите – град за живот, за творчество, за любов!

“Не знам дали аз избрах Пловдив за града, в който да живея или той ме избра – казва Ивана – Много неща в годините ми даваха знак, че това ще бъде моето място“.

За Николай Славеев това е град, който го е омагьосал истински:

“Роден съм в прегръдката на Родопа планина, но Пловдив е моята карма“, не крие певецът.

Той споделя, че любимите му места са Старият Пловдив, Главната улица, Гребната база.

Пред камерата на телевизия “Планета“ застават още Росица Пейчева и Здравко Мандаджиев.

“За мен Пловдив е сбъдната мечта - не само да бъда негов жител, но и да съм част от неговата многовековна традиция и култура“, споделя Росица Пейчева.

Здравко Мандаджиев пък откровено признава, че Пловдив е вторият му роден град.

“Обичам Пловдив“ - разкрива Ангелина Милева.

Ваня пък е на мнение, че който веднъж се докосне до града, ще остане очарован и влюбен в него завинаги.

“Пловдив е града, в който живеем и който ни вдъхновява. Атмосферата му претворяваме в нашите песни - казва ръководителят на оркестър “Пловдив“ - Славчо Александров, а неговата съпруга, солистката Цонка Нанова допълва - Всичко, което ни заобикаля тук носи култура, носи послания. Неслучайно Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година“.

 

КАТЕГОРИИ