Пловдив – Европейска столица на културата в “Бащино огнище”

Пловдив – Европейска столица на културата в “Бащино огнище”

Предаването “Бащино огнище” ни отвежда в Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Градът под тепетата е първия български град, избран да представлява и участва в престижната инициатива на Европейския съюз. През 2019-та година Пловдив и италианският град Матера са обявени за “Европейска столица на културата”. Титлата се дава за техните заслуги в областта на културата и прави възможно те да бъдат забелязани на световната карта и да привлекат повече туристи.

Грандиозният спектакъл по откриването на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019” на 12 януари в сърцето на града премина под мотото “Ние сме всички цветове”. Сцена на събитието стана 30-метрова светлинна кула с 10 огромни лед екрана, която осигури на публиката видимост от 360 градуса. На сцената се качиха повече от 1500 артисти, сред които големите български музиканти.

Нашият екип видя, че настроението на хората в Пловдив през целия съботен ден бе приповдигнато и всички се поздравяваха с “Честит празник!”. Част от празничната програма бе откриването на изложбата “От Берлинската стена до уличното изкуство“ в центъра на града. Жителите и гостите на Пловдив станаха първите в Европа, които отбелязват 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Експозицията представлява колекция от 30 произведения, рисувани върху стената преди падането й през 1989 година и е дело на световни художници.

В Европейската столица на културата 2019 се срещнахме с Надя Стоева, Атанас Стоев и Стоян Стоев от “Канарите”. Солистката на оркестъра, която е родена в София, но от 20 години живее в Пловдив, споделя емоциите, които я вълнуват в този толкова важен момент:

“Пловдив е един винаги различен град, в който кипи живот, култура, музика, песен и любов – нейният съпруг Атанас Стоев – Канара продължава – В Пловдив живеем от много години, защото това е града, който ни свързва с културата, с музиката, с Тракия и всички онези хора, които обичат хубавия музикален и артистичен живот.”

Барабанистът на “Канарите”, Стоян Стоев, също не крие своята любов към Пловдив, още повече, че той е завършил музикалното училище в Пловдив.

“Цялата музика, творчеството – моето и това на моите родители, основата е положена в Пловдив. Този град никога не спи, тук винаги има купон.”


Пловдивчанките Невена и Калина също не пропускат да кажат хубави думи за своя роден град:

“Ние го обичаме много, защото той винаги е носил един прекрасен заряд и атмосфера. Той е един уникален град, който всеки трябва да види и се радваме, че тази година ще бъде посетен от много българи и от много чужденци. За нас това е една огромна гордост – казва Невена, а Калина продължава - Пловдив е сцена на много културни събития, тук се провеждат много изложби, много концерти. Градът кипи от живот. Пловдив е съчетание от древност, култура, модернизъм.”


Голямото интервю тази седмица е с Мария и Магдалена Филатови, които представят новите песни, които ще снимат и ще бъдат включени в новия им албум, който подготвят в момента.

КАТЕГОРИИ