Подаръкът, който начерта пътя на Атанас Стоев - Канара

Подаръкът, който начерта пътя на Атанас Стоев - Канара

Атанас Стоев - Канара разказва, че в неговото семейство на голяма почит е Атанасовден. Дълги години го е празнувал на 31 януари (по стар стил), а от две години три поколения именици се събират заедно в дома на ръководителя на оркестър “Канарите”, за да отбележат Деня на Св. Атанас Великий Миротворец.

“Атанасовден е голям празник за нашето семейство от много години, откак се помня. Като малък само аз имах имен ден в къщи, дядо ми – Теньо, баща ми – Стоян. Сега празнуваме трима – аз, Наско - младши и Наско - трети. Атанасовден стана чисто фамилиарно за нас най-важния. Рождените дни може да свършат, но имените дни не свършват, защото има продължители, които ще наследят имения ден, ще наследят празника.”

Обичаният музикант разказва, че именно един подарък за имения му ден в детството, му начертал пътя в неговата професионална реализация.

“Като малък, подаръци за имения си ден не съм получавал, само пожелания, но това е било достатъчно. Спомням си, че когато бях на пет години, дядо ми подари едно акордеонче, 24 баса и ми каза, че трябва да започвам веднага да свиря, да разпъвам и да натискам. Това акордеонче и до днес, хем го разпъвам, хем го натискам и изглежда, че се получава нещо. Така ми мина живота”, казва с усмивка Атанас Стоев - Канара.

КАТЕГОРИИ