Поли Паскова с молитва за България

Поли Паскова с молитва за България

Поли Паскова зарадва почитателите си с нов самостоятелен албум. “Молитва за България” включва 16 заглавия, записани в последните години от популярната народна певица, като е спазен принципът, носещ й успех досега - нови авторски песни на фолклорна основа, автентичен фолклор с нови аранжименти и нещо различно и изненадващо. “Молитва за България” е 14-ти пореден албум в музикалната кариера на звездата след 10 самостоятелни албума, два бестови албума и “Среча”, издаден през 2012 година в Сърбия. Музикален продуцент на албума е Тони Стевановски, ученик на Сашко Велковски, който е и автор на част от аранжиментите в албума. Всяка от песните в албума има своя интересна история или е свързана с паметно събитие от живота на звездата. Албумът започва с жест на щедрост - песента “Недей забравя”, която е подарена на певицата от авторката й Росица Узунова. Самата Поли Паскова определя водещата песен като своя любима песен, откроява се и като една от най-силните в албума.
Особено място в диска заема и песента “Имала майка” на Димитър Янев, която е един от вечните македонски хитове, а певицата е решила да я запише като жест към най-малкия си син Никола. Изборът на певицата се е спрял и на шопската песен “Дедото и бабата”, както и на северняшката авторска песен “Който си люби две моми”, създадена от ученика на Ибро Лолов Стефан Георгиев.
”Ми го затвориле” е една от най-личните песни за Поли, която знае от малка. Знае я от баба си, която е била ятак и затова е прекарала половин година в затвора, където научила песента. Във видеото на тази песен са използвани и кадри от автентичния замък на Дракула от XV-ти век. Текстът на песента “Яно, мари” е написан от самата Поли Паскова. Певицата издаде през 2012 година в Сърбия албум с народни песни на български език и има особено близко отношение към сръбския фолклор. В новия си проект е включила и една сръбска народна песен “Айде, Яно”.
Три са възрожденските химни в албума, които Поли особено цени, знае и пее от дете - “Задали ми се”, “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, “Кой уши байряка”. Звездата не крие пристрастията си към третата песен, станала опора при старта на музикалната й кариера. В новия албум са намерили място и двата дуета на Поли Паскова с Христо Косашки “Колко те обичам” и “Ревност”.
Фолклорната Прима отново предложи нещо съвършено различно на почитателите си, вярна на принципа си да е винаги различна. Този път това е генералната идея на музикалния проект. “Молитва за България” е един цялостен концептуален албум, което е почти уникално събитие у нас. Любовта, чиито корени са дълбоко в традицията, преминала през любовта към човека до тебе и еволюирала до искрена и дълбока любов към България като цялост. От автентичния фолклор, през възрожденския патос до кулминацията на чувствата във финалната молитва за цяла България, като общност от свързани личности.
Финалната композиция е “Молитва за България”, като името е по скоро определящо за целия период от живота на певицата, а не само за новия й албум. Надеждата на певицата е “Молитва за България” да бъде приета именно като молитва, като свещен текст, който да носи надежда, вяра и упование. Ето и призива на Поли Паскова към всички, които милеят за Родината, отпечатан на обложката на новия диск.

Поли Паскова неведнъж е споменавала, че България е магична земя, българският език е космически, българският фолклор също, нашите хора са кодови стъпки по земята, които повдигат нейните вибрации. Според изпълнителката българският фолклор е благословен от Бога, а чрез гласа си тя отвежда публиката до космическата енергия, която изцелява и извисява духа.
“Молитва за България” бе наречен грандиозният концерт-спектакъл на Поли Паскова в зала Арена Армеец, който тя изнесе в деня на пролетното равноденствие преди година и който привлече в залата излекувани с гласа на фолклорната звезда от цялата страна. За това Поли Паскова бе удостоена с приза “Събитие на годината”. В началото на тази година Поли Паскова издаде на DVD и видеоалбума “Една самотница”, включващ 18 прекрасни мелодии, заснети в България и Румъния, а през пролетта телевизия “Планета фолк” излъчи фолклорната програма с песни на Поли Паскова “Празници красиви”.

КАТЕГОРИИ