Празникът на академичната младеж в “Бащино огнище”

Празникът на академичната младеж в “Бащино огнище”

Най-популярното предаване в ефира на телевизия “Планета Фолк” отново има с какво да изненада зрителите. В новия брой отбелязваме 8 декември, Празникът на академичната младеж в България. Това е денят, в който Православната църква по стар стил е отбелязвала паметта на Светите Седмочисленици и сред тях свети Климент Охридски, считан за един от покровителите на българското висше образование. Честването на празника започва през 1903 г. по повод 15-годишния юбилей на единственото тогава в Княжество България висше училище. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде празник на българските студенти.

Ще ви отведем на изложбата на големия творец, художник и човек, Никола Манев, със заглавие “Отвъд хоризонта”. Дни преди рождения си ден, на 25 август 2018 г. Никола Манев премина отвъд хоризонта, но продължава да живее, чрез прекрасните си творби. Експозицията включва над 80 картини, подредени от сина на художника, Александър Манев и биографична книга.

Последният месец на година винаги е изпълнен празнично очакване, изненади, благотворителни каузи и много музика. На 6 декември Православната църква чества Деня на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, покровителят на моретата, моряците и рибарите. Свети Николай е патрон и на търговците и банкерите. Вярва се, че той помага на младите хора да се оженят. На Никулден е Празникът на Бургас, чиито жители са избрали Св. Николай за свой небесен покровител.

В “Бащино огнище” гостува Веселин Маринов, броени часове преди неговия Коледен концерт в зала 1 на НДК на 3-ти декември, а “Край огнището” ще си говорим с ръководителя на “Канарите”, Атанас Стоев и неговата съпруга Надя Стоева, солистка на оркестъра.

КАТЕГОРИИ