“Пролет в Приказките 2016” с премиера за Великден и Гергьовден

“Пролет в Приказките 2016” с премиера за Великден и Гергьовден

Телевизия “Планета Фолк” отново ще се погрижи за празничното настроение и патриотичния дух на своите зрители. Тази година традицията продължава и отново ни очаква пъстър букет от нови фолклорни мелодии, обединени в програмата “Пролет в Приказките 2016”. Близо 30 са новите заглавия, които ще направят впечатление на почитателите на българските ритми и ще донесат радост в сърцата им. Музикална разходка сред фолклорните области на страната ще ни представят обичаните имена от музикална компания “Пайнер”. Ще чуете и видите песни от Тракия, Странджа, Македонския край, Шоплука и Северняшката фолклорна област. Специално за програмата са създадени и много нови авторски мелодии на фолклорна основа.
Гласът на Родопите Николай Славеев ни изненадва с изпълнение на обичаната шопска песен – “Ой, шопе, шопе”, а Мария Петрова и оркестър Стралджа – със странджанската песен “Там, дето има”. Две нови песни представя Нелина в “Пролет в Приказките 2016”, които ще намерят място в предстоящия й фолклорен албум. Свои версии на добре познати фолклорни образци представят Юнона, Сестри Диневи, Калина и Невена, Деян Митев и Янко Неделчев. На авторски композиции пък залагат Славка Калчева, Ивана, Яница, Христо Косашки и новото лице в ефира на “Планета Фолк” – Ангелина.
”Пролет в Приказките 2016” не можеше да мине и без участието на обичаните народни оркестри, част от музикална компания “Пайнер”. Този път “Канарите” ни изненадват с две композиции, в които специално участие взема Джена. Формация “Паскалев – Пловдив” представя едно от новите заглавия в репертоара си -”Искам те, моме”. Квартет “Славей” са специални гости на оркестър “Пловдив”, за хумористичната песен “Дзън, дзън, Ганке ле/Снощи седенки кладохме”, а оркестърът предлага и още едно заглавие. Една от големите изненади тази година е участието на Галин с фолклорна песен, в която той е солист заедно с Ваня Вълкова в оркестъра на своя баща – “Извор”. Два интересни авторски дуета получават премиера в “Пролет в Приказките 2016” – “Бате, Василе” и “Моминство е цвете”. Първото предложение идва от Ивелина Колева и Здравко Мандаджиев, а второто – от Пепи Христозова и нейната сестра – Таня.
Росица Пейчева и Иван Дяков отново ни радват с дует – “В китна градина”, а обичаният македонски изпълнител и с още две песни. Едната е самостоятелна мелодия, а другата носи заглавие “Ой, девойче” и е в дует с дъщеря му Ивана Дякова.
Премиерите на песните от тази красива фолклорна програма очаквайте на 30 април, 1 и 2 май, както и в на 6,7 и 8 май от 12 часа в ефира на “Планета HD”, от 13 часа – по “Планета” ТВ и от 21:30 часа – в програмата на “Планета Фолк”.

снимки: Иван Иванов, Веселин Скерлев, Борислав Соколов - Бони, артисти “Пайнер” /личен архив/

КАТЕГОРИИ