Райна на гости в “Автограф” между две пътешествия

Райна на гости в “Автограф” между две пътешествия

Една от най-запалените пътешественички, Райна, е специален гост в “Автограф” между две свои пътешествия, тези в Америка и Италия. Пред водещата Галя Димитрова певицата отново дава живот на спомените и невероятните емоции от своето американско турне. Въпреки, че то продължи само десетина дни, Райна е очарована от приема и още веднъж използва възможността, за да благодари на медията, която сплотява българите в Америка - BG Voice:

“За мен е голяма чест и привилегия, че са се спрели на мен, гласували са ми доверие и аз имах възможността да представя своя репертоар и не само своя, разбира се, разнообразен фолклорен репертоар. Това е чест, която няма как да не бъде оценена от изпълнител като мен, защото това ти дава една много по-голяма вътрешна увереност и една голяма отговорност, която сама по себе си е предизвикателство за теб.”


Райна е впечатлена от богатата програма по време на Големия BG Събор, който е включвал хайдушки игри, народни танци и масовата посещаемост, въпреки че термометърът е показвал 38 градуса на сянка. Равносметката за певицата е, че независимо от краткото време за подготовка за турнето, резултатът е повече от удовлетворяващ, както за нея, така и за всички нейни почитатели, посетили концертите.

“Аз си дадох сметка, че имам много разнообразен репертоар, като започнеш от руски песни, италиански, гръцки, сръбски, разбира се най-вече македонски и попфолк. Притесненията ми, че нямам достатъчно песни, бързо отпаднаха. Доказателство за това са и двете участия, които направих в Денвър и Сан Франциско, които бяха с продължителност от четири часа без почивка. Това си беше своеобразен рекорд за мен, защото в цялата тази еуфория и емоция, аз въобще не усетих умора, а почти не съм спала между двете участия.”

След успеха на това турне, Райна получи покана за ново, което най-вероятно ще е по-мащабно от първото й американско турне през 2012, продължило два месеца. Планирано е за пролетта или есента на 2017 година. 

В разговора естествено възниква и въпроса, след толкова много пътешествия, не й ли е хрумвало, че може да живее на друго място по света.

“Дадох си сметка, че не мога да живея на друго място. Колкото и да ми е интересно, еуфорията, адреналина, те имат определен срок на действие и отминават. А и когато си се наскитал, огледал си по-интересните неща, пак започва да си ти липсва твоето, но не изключвам факта, че често се замислям дали бих могла да живея на друго място. И много често в съзнанието ми изниква Италия, не знам защо. Може би защото е близка страна и темперамента на хората там е сравнително близък до нашия. Италия, Испания, знам ли? Но се замислям напоследък все по-често.”


Хубавата новина за почитателите на народната музика е, че тяхната любимка много скоро ше ги изненада с фолклорно DVD.

“Обхваща песните от албума “Хубава си, моя горо”, но ще носи името “Тежко мина младостта”, защото ще бъде включена и тази нова песен. Мисля, че е въпрос на малко време то да стане реалност и първото нещо, което ми идва на ум е, че бих могла да направя един Фенклуб, за да презентирам това DVD. Иска ми се още веднъж да покажа красотата на хубавата фолклорна музика. Смятам, да не бавя моите фолклорни проекти, защото почитателите ми ме харесват в това амплоа и до края на тази година ще ги зарадвам и с фолклорен албум.”


Относно своята житейска философия Райна признава, че не чувства работата си като работа, а като едно голямо удоволствие. Смята, че е голяма късметлийка, че животът й се е стекъл така и е имала възможността да се занимава с нещата, които й са приятни. Според нея това е най-хубавото нещо - да си удовлетворен от това, които правиш. Наясно е, че не можеш винаги да бъдеш удовлетворен на 100 % от себе си.

“Уча се да си живея живота с чувство за хумор и мисля, че през последните няколко години ми се получава все по-добре”, разказва певицата.

Райна разкрива, че през септември ще представи нова пофолк песен, тъй като нейните почитатели отдавна очакват подобна песен от нея, тя няма да ги разочаровам и е сигурна, че ще се оцени високо.

“Дилемата е между това - дали да бъдеш комерсиален изпълнител и да получаваш всичко на момента, сега или да бъдеш изпълнител, който не получава всичко на момента, но пък остава във времето. И мисля, че аз съм избрала точно това”, е финалът на този откровен разказ в “Автограф”.

КАТЕГОРИИ