Райна за предизвикателствата в живота в “Автограф”

Райна за предизвикателствата в живота в “Автограф”

Наскоро певицата се завърна от своето трето посещение в Куба, където този път прекара два месеца. Казва, че Куба е любима дестинация за нея, но чак да живее там, не би искала. Този път тя отиде с конкретна цел – не само да пътешества, но и да учи интензивно испански език.

“Беше ми интересно да поставя себе си в една такава ситуация, в която се изисква да изпитам моята издръжливост, моята независимост и това беше една добра възможност да го направя. Прекарах само два месеца, въпреки че ми се искаше да остана повече време, защото с хубавото лесно се свиква. В началото преди да отида си мислех, че по някое време ще ми писне, че ще се уморя. Но не. В общи линии се оказа, че нито една от първоначалните ми нагласи, че ще ми омръзне по някое време, не се случи. Колкото повече опознавах  Куба, толкова повече ми харесваше това място и със сигурност ще се върна пак.”


Райна е забелязала, че хората, които са били вече в Куба имат противоречиво мнение за това място, т.е. или много им харесва, или изобщо не им харесва. Средно положение няма.

“Аз съм от хората, които обаче са имали възможността да опознаят страната, както се казва в дълбочина. Този път, за разлика от предните ми две гостувания в Куба, се различаваше по това, че имах много повече време да се разходя из вътрешността на страната, да видя други градове. Всички градове са много подобни на Хавана, просто са по-малки. Не успях да видя Сантяго де Куба, което беше сред моите желания, тъй като е доста далече, с кола е около девет десет часа път. Всяка седмица го оставях за следващата и накрая се оказа, че няма време за всичко. Така че ето една добра причина да се върна отново, за да посетя местата, които не съм успяла, макар че останаха малко такива”, разказва певицата.


Райна е избрала да проведе именно там своето езиково обучение по испански език, защото е усетила, че на място език се учи много по-лесно. Макар че колкото повече време е прекарвала там в учене, толкова по-трудно й е ставало.

“Защото се вманиачавах. Исках всичко да се получи бързо и да ми идва по-лесно речта. Обучението протичаше по-различно от това, което съм имала тук в България. В България съм научила повече от гледна точка на граматика и лексика. Там обаче се учиш главно да разбираш и да се отпуснеш да говориш, което всъщност е по-важното.”

“Всеки ден, с изключение на събота и неделя, съм посещавала курсове по четири часа в група с много чужденци, които също са отишли да учат езика. В началото беше малко стресиращо. Но в последствие се отпуснахме, опознахме се, разговаряхме много повече и все по-добре се получаваха нещата. В групата се запознах с интересни хора от Бразилия, Германия, Швейцария, Австрия. Различни хора, с част от които успяхме да си паснем като темперамент и да се сприятелим”, споделя още Райна в “Автограф”.

В навечерието на Възкресение Христово Райна зарадва своите почитатели с новия си фолклорен проект отново с МФГ Годлево - “Конче си изведох”.

КАТЕГОРИИ