Разходка до Хасково в “Бащино огнище”

Разходка до Хасково в “Бащино огнище”

В навечерието на светлите християнски празници – Лазаровден и Цветница, ще Ви разходим до Южна България в новия брой на предаването “Бащино огнище”. Първата спирка е града на Богородица, както наричат Хасково, защото един от неговите символи е статуята на Дева Мария с Младенеца. Красив през всички сезони на годината, Хасково е особено романтичен през пролетта. Безспорно една от атракциите тук е скулптурата “Хасковски каунь”.

Композицията се състои от три части: каунь – т.е. пъпеш, станал нарицателно име за хасковлия, каца и мъжка фигура с голяма глава, малки крайници и усмивка – от ухо до ухо. Тази скулптура е посветена на живия хасковски дух, чувство за хумор и самоирония, присъщи на местните жители. В центъра  на Хасково се издига 23-метрова Часовникова кула, построена в началото на XIX век като символ на града и на стопанския подем. Камбаната на кулата е поръчана в леярната Whitechapel, произвела камбаната на Big Ben в Лондон.

Само на 16 км от Хасково е Димитровград. Той е сред най-зелените градове на България. И ако в миналото името му се свързваше с бригадирското движение и социалистическото строителство, то днес няма българин, който да не знае, че в Димитровград е музикална компания “Пайнер”, създала не една звезда на новата музика. В красивите дни на пролетта пътят ни отвежда и до комплекс “Приказките” край Харманли. Хармонията и спокойствието на това красиво кътче пленяват, защото този район е обвит в магията на стари и нови легенди. В комплекс “Приказките” на 8 и 9 април се проведе кастинга за нови изпълнители на “Пайнер”, а 13 талантливи момичета и момчета бяха одобрени да отидат на финала в звукозаписното студио на компанията. Кои ще бъдат новите звезди – предстои да научим скоро.

Мария и Магдалена Филатови са музикални гости в рубриката “От моето детство”, а голямото интервю в предаването “Бащино огнище” е със Здравко Мандаджиев. Певецът представя своя пети самостоятелен албум “Луди, млади години”, който много скоро ще бъде на музикалния пазар.

КАТЕГОРИИ