Разказ за уста Кольо Фичето в “Бащино огнище”

Разказ за уста Кольо Фичето в “Бащино огнище”

На 26 октомври Православната църква почита паметта на Св. Димитър Солунски. Освен имениците, професионален празник имат и някогашните дюлгери, днешните строители. Това е поводът да ви разкажем в “Бащино огнище” за един велик българин, прославил Родината, далече извън пределите й, уста Кольо Фичето. Той е считан за една от най-ярките ренесансови фигури на Българското Възраждане, всепризнат първомайстор на националната архитектура. В музея в неговия роден град Дряново ще разгледаме експозицията “Майстор Кольо Фичето – живот и творчество”.

Ще ви разходим до село Ъглен, зелен оазис по поречието на река Вит, с красива природа и богата история. Туристите са привлечени от над 20 пещери в околността, сред които Очилата, Водница, Цепката, Прилепната и др. Варовиковите скали по този край образуват впечатляващ релеф, а каньонът между селата Ъглен и Садовец е образец за суровата красота на природата, чието величие се допълва от 100-метрови скали. Река Вит пък предлага на всички запалени риболовци приятен излет и неоспорим улов.

В “Бащино огнище” ще ви покажем изложбата “Думи, образи, места“, подредена в Софийска градска художествена галерия. Тя е посветена на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България.

Музикален гост в предаването за традиции и обичаи е фолклорният изпълнител Деян Митев. Той представя двата си нови клипа, с които зарадва почитатели на българската народна музика.

КАТЕГОРИИ