Родолюбива разходка в “Бащино огнище”

Родолюбива разходка в “Бащино огнище”

“Бащино огнище” започва от красивия Искърски пролом в западната част на Старопланинската верига. Пейзажът тук е величествен – пирамиди, водопади, пещери и карстови извори, манастири, еко пътеки и много история, легенди и митове. Спираме при Черепишкия манастир, построен по времето на цар Иван Шишман. В годините на Българското Възраждане Черепишкият манастир е важно просветно средище.

През 1797 година тук намира убежище Софроний Врачански. Черепишкият манастир “Успение Богородично” е любимо място на Иван Вазов и Алеко Константинов, а Феликс Каниц го определя като най-красивото място на земята. Именно тук Вазов се е вдъхновил за много от своите произведения. След Освобождението той е един от първите, които идват по Ботевите места.

В село Челопек  Вазов научава историята за баба Илийца, която с риск за живота си спасява един от Ботевите четници и описва нейния героизъм в разказа “Една българка”.
Пътят ни продължава към Враца, за да отбележим 2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България.

В рубриката “От моето детство” Таня Маринова говори за детските си мечти и за първите си стъпки в музиката. Тази седмица гост “Край огнището” е Васил Вълканов. Той представя песните от новата си фолклорна програма “Пее Пазарджик”.

КАТЕГОРИИ