“Родопска милувка” от Росица Пейчева на музикалния пазар

“Родопска милувка” от Росица Пейчева на музикалния пазар

Народната певица Росица Пейчева е създала новия си албум “Родопска милувка - 25 години с песните на Росица Пейчева” за почитателите на родопската песен. Той включва 22 композиции, две от които са вплетени в “Родопски наниз”, а други девет - в “Родопска сватба”. Албумът е седми по ред в самостоятелната музикална кариера на звездата и се издава на MC и CD, а ще се предлага и в “Dеluxe Edition” тираж, който включва CD + DVD. Идеята за създаването на албум само с родопски песни е на децата на певицата - Мироана и Димитър, които са израснали с родопска музика.

Щастливо съвпадение е, че тази година Росица Пейчева празнува 25 години на сцената и така се оформило пълното заглавие на новия проект: “Родопска милувка - 25 години с песните на Росица Пейчева”. Всички песни от албума се издават за първи път в изпълнение на популярната певица. Първата записана песен, от включените в новия албум, е мажорната песен “Снощи съм, межо имела”, която е реализирана още през 2013 г. и е заснета в празничната програма в комплекс “Приказките”. Пет от песните са записани още през 2015 година: “Соньо, мой соньо”, “Адно са лудо изрука”, “Торнал е Тодьо”, “Керо Бойданова”, “Сая съм вечер, сама самичка”, все силни песни, които са заснети на Триградското ждрело. Още тогава Росица си е избрала за име на новия проект “Родопска милувка”. Песните, които са записан през 2016 година, са снимани на Хайдушки поляни и в старинната част на Златоград. Една от любимите песни на Росица Пейчева от новия албум е “Ах, да знаеш, майчо”, която тя е научила от родителите си. Затова тя им е посветила точно тази песен, а отсвирът е записан точно, както го свири нейния баща.

Китката “Родопски наниз” включва песните “Мела Рада дворове” и “Покачила се Тудора”, изпълнени в съпровод само на гайда. Това придава уникално автентично звучене на цялата китка, както се носят песните по родопските поляни. Още повече, че съпроводът е на Петър Янев и на неговите синове Стоян и Христо. “Родопска сватба” е още една оригинална идея на Росица Пейчева, в която са подбрани някои от най-емблематичните заглавия, изпълнявани задължително при традиционна родопска сватба.
Аранжиментът на деветте песни, интегрирани в тази идея, е на проф. д-р Костадин Бураджиев, аранжор и идеолог на творческата гордост на Росица Пейчева - албума “Мечта”. За съпровод са използвани гайда, гъдулка, кавал и акордеон. Естествено в една разгърната родопска сватба се изпълняват в пъти повече песни, а от друга страна много от традиционните родопски ритуали вече не се включват и съпровождащите ги песни са забравени и не се пеят. Росица Пейчева е избрала девет от най-характерните заглавия, които достатъчно пълно илюстрират родопската традиция.

За селекцията на песните за албума “Родопска милувка - 25 години с песните на Росица Пейчева” певицата споделя:

“Избрах точно тези родопски песни, защото съм ги усетила като едни от най-силните, най-популярните и най-търсените на моите концерти и участия на сватби и селищни празници. Според мен това е един много свеж и светъл албум, защото повечето от песните са с хумористични текстове, което ще допринесе за настроението на хората, които ще си подарят албума.”

КАТЕГОРИИ