Родопски мохабет ни представя Светла Дукатева

Родопски мохабет ни представя Светла Дукатева
Слушай в Стрийминг Платформите

В речника на родопските думи “Мохабет” значи “приятен разговор, веселба”. Хората в Родопите казват: “Дай да се видим и да си правим мохабетя…”. Точно такъв приятен музикален разговор с песни ни предлага и Светла Дукатева в своя “Родопски мохабет”.

“Идеята за микс от любими и много популярни песни от Родопите дойде на едно празненство с мои приятели. – споделя певицата – Ние често си пеем тези и други обичани песни от моя роден край. Във видеото участват моите най-близки приятели и семейството ми, майка ми и баща ми, които също са музиканти (Теменужка Дукатева и Съби Кайджиев), колегите с които постоянно работим и които свирят в аранжимента на китката. Почитателите са разпознали в клипа и един от най-добрите гримьори в България - Цецо Андреев, който също е музикант по образование. Снимахме и най-малкия и красив актьор - бебе Теодор, който беше изключително послушен пред камерата.”

2
Съвсем не е случайно, че в първата песен, която Светла Дукатева ни предлага в “Родопски мохабет” се пее “яжте и пийте, приятели”. Тя не е избрана случайно, защото именно с нея започват повечето празненства в Родопите.  Тази песен е много обичана от поколения родопчани, а изпълнителката я знае  от своята майка, а тя пък от баба й Светла.

“Опитахме се да пресъздадем, емоцията на приятелско събиране, на което често се пеят, както типичните безмензурни песни, така и хороводни. Много от приятелите ми не са родопчани, затова бяхме и в различни носии. Чрез видеоклипа показваме, една от най-известните черти на родопчанина, а именно гостоприемството и съхранението на песенните традиции, винаги придружени от магичния глас на каба гайдата. В “Родопски мохабет” свирят гайдарите Емануил Пунев и Станимир Хайдушки, а режисьор на клипа е Радослав Георгиев.”

КАТЕГОРИИ