“Родопски полъх“ с Росица Пейчева

“Родопски полъх“ с Росица Пейчева

Това лято премиера в ефира на телевизия “Планета Фолк“ премиера направи най-новата музикална програма на Росица Пейчева - “Родопски полъх“. Зрителите успяха да се насладят на три великолепни мелодии, представящи красотата на музиката от този край - “Снощи се Донка годила”, “Борен, борен, зелен борен” и “Сьоднал ми е млад терзия”.

“Едната песен ви е позната, “Сьоднал ми е млад терзие“, която отдавна съм записала, но реших да представя с нова видеоверсия. Това е моя любима песен, която знам още от детството си. На нея родопчани танцуват сворнато хоро. Много обичам да ги гледам как са наредени и как го танцуват това хоро. Затова и имах изискване към танцова формация “Етноритъм“, които са ми партньори от дълги години, да изтанцуват това хоро без някаква специална хореография, да го изиграят като нас – родопчаните. Песента е заснета в китното родопско селце Лилково с много настроение, а заедно с нас на снимачната площадка бе и популярният гайдар Петър Янев“, разказва Росица Пейчева “Край огнището“.

Певицата споделя, че в Лилково в Родопите е заснела и песента “Снощи се Донка годила“.

“Обичам през лятото да заснемам моите песни, защото е много пъстро и красиво. Особено ми харесва, когато видя кадъра с носията, с която съм облечена и как отзад се откроява зеления фон. Тук съм с различна визия, без характерната за моя стайлинг китка зад ухото – признава Росица Пейчева и допълва – Тази песен също свързвам с моето детство и периода, когато се формира една фолклорна групичка в родния ми град Лъки, в която пеех и аз. Това беше първата песен, която научихме с моите съученички.

За финал на своя разказ, Росица Пейчева е избрала да представи “Борен, борен, зелен борен“. Включването на тази песен отново е вдъхновен от спомена на изпълнителката за нейните младежки години и началото на музикалната й кариера:

“В село Борово, община Лъки, имаше събор и точно там научих тази песен. Бяхме заедно с баща ми. Знаете, той е акордеонист и аз с него съм започнала да пея, обикаляхме със сватбарски оркестър. В този клип съм с много хубав родопски костюм, с украшение на челото, със съвсем друга прическа съм. Мои партньори са 12 танцьори от формация “Етноритъм“ и гайдаря Петър Янев. Обичам, когато има мащабност“.

Росица Пейчева е щастлива, че през изминалите месеци е имала възможност да изпълнява песните по време на своите музикални изяви в различни краища на страната:

“Лятото е един от любимите ми сезони, може би защото съм родена през август – споделя певицата и продължава – Един сезон, който е изпълнен с много работа за мен. Точно тогава е периода на съборите, на празниците на градове и малки селца. А усещането да бъдеш на събор е невероятно, защото смятам, че на нас фолклорните изпълнители мястото ни е точно там. Виждайки хората, които танцуват различните хора, как се веселят, играят различните народни ритми, радвайки се на нас – изпълнителите, преживяването е уникално“, откровена е звездата на телевизия “Планета“.

КАТЕГОРИИ