Росица Пейчева и “Канарите” пеят край Араповския манастир

Росица Пейчева и “Канарите” пеят край Араповския манастир

Този уикенд – 8 и 9 юли Манастирските поляни край Араповския манастир “Св. вмчца Неделя” ще бъдат притегателно място не само за духовно извисяване, но и за хубава народна музика. В традиционния събор “Да съхраним българските традиции и дух”, по случай празника на манастира, среща с любителите на фолклора ще имат Росица Пейчева и музикантите от оркестър “Канарите”. Това ще се случи във втория ден на събора – неделя.

Точно в 11 часа на сцената ще се качи Росица Пейчева, за да извиси глас край Златовръх в прослава на родопската песен. С нея ще бъдат Гайдарски състав “Воеводите” и танцова формация “Балканджии”. В 13.30 часа пък обичаните “Канари” ще засвирят и запеят за радост на мало и голямо. Ръководителят на оркестъра – акордеонистът Атанас Стоев и солистките Надя Стоева и Снежана Донева обещават един наистина запомнящ се празник на българската музика.

За Араповския манастир казват, че е най-истинското духовно място край Асеновград. В църквата ,,Света Неделя“ се намира чудотворна икона на Божията майка. Много от поклонниците, идвали в светата обител, разказват, че образът на Богородица предизвиква не само възхищение, но и странно усещане.  От нея сякаш идва хладен полъх, от който крайниците изтръпват. Смята се, че иконата на Богородица в Араповския манастир помага на жени да се сдобият с рожба, ако имат проблеми със зачеването. Според легендата и водата в Аязмото на манастира също е лековита. Тя помогнала на любимата на местния турски бей Арап бей и той от благодарност дарил земя до лековития извор и разрешил изграждането на манастира.

КАТЕГОРИИ