Росица Пейчева с албум и DVD за 30 години на сцена

Росица Пейчева с албум и DVD за 30 години на сцена

През есента на 2021 година, Росица Пейчева отбелязва 30 години на музикалната сцена. Изпълнителката разказва за всички години, в които музиката е неин верен спътник с плам и много любов, и не крие, че е благодарна на публиката, че е оценила труда и желанието й да съхрани българският фолклор и традиции. Затова звездата на телевизия “Планета Фолк“ избра да отбележи празника, по традиция, с нов албум. След като за 25-та си професионална годишнина, тя представи диск с мелодии, изцяло от родопския край, сега Росица Пейчева залага на пъстротата по отношение на подбора на песните.

“Реших да покажа едно свое различно лице като изпълнител за своя юбилей, защото вярвам, че за един музикант, професионалист, не трябва да има ограничения. Напротив, трябва да покаже пъстротата на своя талант, глас и в годините да разгръща потенциала си. Затова този път ще представя себе си в по-различна светлина. Включила съм както вече познати песни, така също и нови композиции от българска народна музика, които старателно подбрахме с музикална компания “Пайнер“ от различни фолклорни области. В предстоящите CD и DVD албум ще чуете мелодиите, които това лято направиха премиера в ефира на телевизия “Планета Фолк“ - “Мари Марийко“, “Станиното лице, мамо“, “Бях пил вино, вино и ракия“, “Я те пракям, Калино моме“, “Заспало е челебийче“ и др.“, споделя Росица Пейчева пред planeta.tv.

Любителите на българския фолклор могат да се запознаят с новите песни, които са сред емблемите в българската народна музика в Planeta Folk Official в YouTube.  Видеоклиповете им са заснети в Лилково от режисьора Радослав Георгиев и екип на телевизия “Планета“. За своята интерпретация Росица Пейчева се доверява както на своя опит и академични познания, така също и на професионалните препоръки на главен асистент д-р Данка Цветкова, която е неин дългогодишен консултант при избора на репертоар. С прецизен поглед към характерните особености на всяка фолклорна област, Росица Пейчева представя своя прочит на тези популярни и обичани песни.

“Искам да изкажа специална благодарност на Янка Рупкина, в чието изпълнение са известни песните “Мари, Марийко“ и “Станиното лице, мамо“, която лично ми даде своята благословия, както и ценни напътствия, за да ги пресъздам по този начин“, откровена е Росица Пейчева.

Тя допълва, че е заложила на песни, които са я докосвали по специален начин през всички години, в които се занимава с музика. От дете например има особена слабост към “Мари, Марийко“, позната й в изпълнение на Жечка Сланинкова, съпруга на първия й преподавател по пеене Румен Мутафчиев. Също с много емоционални моменти от израстването си като изпълнител, тя свързва песните “Станиното лице, мамо“, “Заспало е Челебийче“ и др.

“Вярвам, че предстоящия албум ще бъде приятна изненада за всички, които харесват българският фолклор и мен като изпълнител - не крие надеждите си Росица Пейчева и допълва – Вложих цялото си сърце, душа и енергия в подготовката му и не крия, че с гордост ще го представя на публиката“.

По повод появилите се провокации в медийното пространство, че Росица Пейчева е включила в репертоара си песни, познати в изпълнение на своята колежка Нелина, звездата на “Пайнер“ е категорична:

“Това за мен е опит за излишно нагнетяване на напрежение между популярни и уважаващи се помежду си изпълнители и колеги. Преди години, самата Нелина записа песента, позната в ефира на “Планета Фолк“ в мое изпълнение, “Любе, Любе“ и това никога не е било обект на спор или недоволство от моя страна. Уверена съм, че и самата Нелина сега няма нищо против това съвпадение на заглавия в репертоара ни, защото ние сме различни като изпълнители, наложени сме като имена и като гласове, и всяка носи своя характерен почерк в пресъздаването на тези емблематични народни песни. По мое мнение, за да продължи да живее българското народно творчество сред младото поколение, ние като изпълнители трябва да го възродим, да го изпълняваме и колкото повече интерпретации има, толкова по-пъстър избор ще има за нейно величество публиката, защото всеки слушател и зрител сам ще избере кой вариант да предпочете. В крайна сметка музиката е сред изкуствата, които докосват сетивата на феновете по различен начин и би било твърде несериозно ние самите да си поставяме ограничения“, казва още Росица Пейчева.

 

КАТЕГОРИИ