Росица Пейчева пренесе българския дух в Памплона

Росица Пейчева пренесе българския дух в Памплона

През последния уикенд Росица Пейчева за трети път бе гост на българската общност в Памплона, Испания. Поканата към нея бе отправена от Асоциацията на българите в Навара “Орфей БГ” по случай 10-годишнината от създаването на сдружението. Росица Пейчева признава колко впечатлена е останала от силния български дух на сънародниците ни, с които се е срещнала там.

Българските училища в района вече са три, с над 270 деца, които изучават български език, литература и история. Децата не само учат, но и спортуват заедно, дори са създали футболен отбор към училището. Те могат да изявяват своя талант в детска вокална група “Децата на Орфей”, в танцова група “Орфееви ритми”, а по-големите - в танцовия състав “Българските кипри”.
Общността се стреми да съхрани националните традиции и сънародниците ни празнуват организирано българските празници и важни исторически събития. Домакините любезно показаха на гостенката от България забележителностите на Памплона.

Росица Пейчева особено се развълнува от срещата с децата в българското училище. Певицата ги потопи в уникалната атмосфера на българския фолклор, като им разказа за особеностите и им изпълни песни от различните фолклорни области. Певицата е дипломиран музикален педагог и направи практическо занимание с тях за неравноделните тактове. Децата на свой ред поздравиха известната си гостенка с народната песен “Седнало е Джоре Дос”.

Българската вечер продължи почти до зори с приповдигнато настроение, с много песни и танци от всички музикални жанрове и от всички краища на България. Певицата признава, че не усетила умора, окрилена от ентусиазма и възторга на домакините. Росица Пейчева предварително бе подбрала изключително разнообразна програма, с която да представи панорама от всички фолклорни области и с удоволствие изпълняваше музикалните желания на зажаднелите за родна песен сънародници.

КАТЕГОРИИ